Bråhast med å finne innlosjering for båtflyktninger

Tilstrømningen av båtflyktninger til Kanariøyene har pågått i 26 år. Siden september i fjor har det vært en markant økning, og det ventes en ytterligere økning i høst.

IKKE NYTT FEMOMEN: Cirka110 000 båtflyktninger har reist til Kanaiøyene siden 2001. Illustrasjon: Spanias innenriksdepartement/Canariajournalen

Denne endringen har skapt vanskeligheter i mottaksapparatet på Kanariøyene.

Seksdobling i år

Fra januar til juli ankom 108 småbåter fra Afrika med 3269 passasjerer, nesten seks ganger så mange som i 2019, ifølge statistikk fra det spanske innenriksdepartementet.

I august har det kommet flere båter til, slik at antallet båtflyktninger har steget til cirka 3400.

Mange dødsfall

Ifølge den internasjonale migrasjonsorganisasjonen IOM, har 182 mennesker mistet livet på havet i år i forsøket på å ta seg til Kanariøyene.

Hundrevis er i tillegg savnet og antatt døde, ifølge organisasjonen Walking Borders.

Kritisk mangel på losji

Den økende flyktningstrømmen har blant annet ført til store vanskeligheter med innkvartering, forsterket av det faktum at de som ikke får oppholdstillatelse ikke kunne returneres eller sendes til fastlandet på grunn av corona-restriksjonene:

For tiden er båtflyktningene innkvartert i 29 ulike bygninger forskjellige steder på øygruppen, ifølge den regionale regjeringen.

Røde Kors, som tar seg av mange av flyktningene, har for tiden 1045 mennesker å ta seg av, rapporterer de.

Cirka 400 av disse må flytte ut innen september, fordi de bor i studentboliger og idrettshaller hvor ordinær bruk skal gjenopptas da, skriver avisen La Provincia.

Etterlyser tiltak fra staten

Båtflyktninger og andre migranter er den spanske stats ansvar, og den kanariske regjering har bedt staten om å stille egnet innkvartering til rådighet. 

Forsvarets barakker på fem ulike forsvarsanlegg på Gran Canaria, Tenerife og Fuerteventura skal være foreslått som midlertidige bosteder inntil permanente innkvarteringssteder er etablert av staten.  

Et forslag om å bruke usolgte boliger som det statlige boligsalgselskapet Sareb overtok etter bankkollapsen er også bordlagt. Bruk av hoteller er imidlertid et tredje forslag som blir avvist av spanske myndigheter.

Må fortsette å improvisere

Foreløpig er ikke noen permanente løsninger for innkvartering presentert. Kanariske myndigheter må fortsette å improvisere hver gang nye båtflyktninger ankommer. Tidligere denne måneden måtte 71 nyankomne bo tre døgn i telt i Arguineguins havn før losji ble ordnet.

Den spanske regjerings delegat på Kanaiøyene, Anselmo Pestana, bekrefter at det ventes en økning i ankomsten av båter i september og oktober, før vinterstormene setter inn.

Han har uttalt at staten skal etablere et nettverk av permanente migrantsenter, men dette kan ta lang tid. I mellomtiden må midlertidige løsninger etableres.

Dessuten jobber staten angivelig med å skaffe midlertidige bosteder til veie.

Krever styrking av ressurser

Flyktninghjelpen i Spania (CEAR), IOM og Leger uten grenser etterlyser flere mottaksressurser, respektfull behandling og anstendig innlosjering, som tilfredsstiller sanitære og menneskerettslige krav på Kanariøyene.

Mandag ankom en småbåt fra Afrika med 15 passasjerer Kanariøyene, og alt tyder på at en rekke andre vil følge i dagene og ukene som kommer.

Tags