EU krever nye miljørapporter for oljeboring ved Kanariøyene

EU-kommisjonen ber den spanske regjeringen om en rekke nye, miljørelaterte rapporter og mer informasjon knyttet til oljeboringen som oljeselskapet Repsol startet 18. november øst for Fuerteventura.

Tegningen viser hvor oljefeltene ligger i forhold til et marint område som er i en prosess for å bli beskyttelseserklært i Natura 2000, markert med den hvite streken. World Wildlife Fund (WWF) ber om å få etablert et friområde for hvaler og skilpadder i et område som også omfatter oljefeltene. Ill: WWF

Kravet er en respons på klager som EU-kommisjonen ar antatt fra øyrådene på Fuerteventura og Lanzarote og miljøorganisasjoner på den spanske regjeringens tildeling av lisens for oljeboring.

Den spanske regjeringen skal ha fått tilsendt kravene fra EU i november, men det er først blitt kjent i dag, skriver den kanariske avisen Canarias Ahora.

Dette ber EU-kommisjonen om, med fire ukers svarfrist:

Oppdatert og detaljert analyse av konsekvensene av et «verste tilfelle-scenario» for oljeutslipp. Klageren mener at dette må baseres på  betydelig større mengder oljeutslipp enn det som er gjort i miljøkonsekvensrapporten fra Repsol, som det spanske miljødepartementet har godkjent.

Status for prosessen med en beskyttelsesklassifisering (LIC) i miljønettverket Natura 2000 av et havområde nær borebrønnene øst og sør for Fuerteventura og Lanzarote, og en forklaring på hvorfor den ikke er levert inn ennå av den spanske regjeringen, slik det er gjort for ti andre områder i Spania. Klageren mener det er bevisst uthalingstaktikk for at det ikke skulle komme i veien for godkjenningen av oljeboringen.

Området hvor det er gitt tillatelse til å bore tre letebrønner ligger litt utenfor området nevnt i punktet over, men en vitenskapelig rapport fra november viser at boreområdet har like høy miljømessig beskyttelsesverdi. Derfor kreves en søknad med de samme kriteriene for beskyttelse i henhold til habitatdirektivet.

Informasjon om at habitatdirektivets punkt om forbud mot å bevisst forstyrre bestemte dyrearter, med vekt på hvaler og havskilpadder, blir overholdt.

Analyse av de mulige effektene oljeboringen kan ha på det marine livet.

Rapport om hvilke metoder som blir brukt for å beskytte bestemte dypt dykkende hvalarter.

Informasjon om støynivåer som kan forstyrre dyrene under daglig drift, ikke bare under boring, i analysen av mulige effekter på det marine livet.

Informasjon om teknikker som blir brukt for å utføre målinger.

Tags