Kanariøyene varsler kriminalsak mot den spanske regjeringen

Miljøhensyn stoppet ikke den spanske regjeringens godkjenning av oljeboring ved Kanariøyene, men ser ut til å stoppe oljeboring utenfor Valencia-kysten. Forskjellsbehandlingen får Kanariøyenes president til å varsle kriminalrettslig søksmål.

Paulino Rivero går hardt ut mot den spanske regjeringen i oljesaken. Foto: Hugo Ryvik

En «prestisjetung advokat» skal engasjeres for studere om det er grunnlag for et kriminelt søksmål mot spanske tjenestemenn og politikere, sa Paulino Rivero, president for Kanariøyene, i dag i en presseopptreden.

Bakgrunnen er at den spanske regjeringen tidligere har gitt grønt lys til Repsol for oljeboring utenfor Kanariøyene, mens en fersk rapport fra det spanske instituttet for bærekraft for kyst og hav, underlagt miljødepartementet, fraråder oljeboring i Middelhavet utenfor Valencia av miljøhensyn.

Begge steder er det argumentert tungt med at hvaler og skilpadder i områdene må beskyttes.

Rivero viser til forskjellsbehandling. Han mener at den spanske regjeringen opptrer vilkårlig i oljesaken på Kanariøyene sammenlignet med andre områder av Spania, og vil ha undersøkt om det har skjedd brudd på artikkel 9.2 i grunnloven. 

Kanariøyenes regionsregjering er sterke motstandere av oljeboring utenfor øygruppen. Repsol startet nylig boringen av sin første borebrønn ved Kanariøyene 55 kilometer øst for Fuerteventura.

Tags