Tre av fire er imot oljeboring ved Kanariøyene

Hele tre av fire kanariere er motstandere av oljeboring ved Kanariøyene, viser en fersk spørreundersøkelse som ble presentert av den kanariske regjeringen i dag. Bare 15 prosent sier ja til oljeboring.

Et representativt utvalg av befolkningen på Kanariøyene sier et klart og tydelig nei til oljeboring ved Kanariøyene. Oljeselskapet Repsol startet i forrige uke boringen av det første av tre planlagte letebrønner øst for Fuerteventura. Ill: Canariajournalen.no

Undersøkelsen er utført av universitetene på Gran Canaria og Tenerife på oppdrag for regionsregjeringen på Kanariøyene, som lenge har kjempet hardt imot oljeboringen som startet i forrige uke 55 kilometer øst for Fuerteventura.

Den kanariske regjeringen ga de to universitetene i oppdrag å gjennomføre spørreundersøkelsen etter at den spanske regjeringen blokkerte en stor, offentlig spørreundersøkelse ved å ta saken til konstitusjonsretten. 

Glassklart nei til oljeboring

I dag foreligger resultatene, og de viser at færre enn to av ti sier ja, og nesten tre av fire sier nei til olje.

Flest motstandere er det blant befolkningen som bor på Lanzarote. Der er flere enn åtte av ti negative.

På Gran Canaria er så vidt over åtte av ti negative. På Fuerteventura og Tenerife er det drøyt sju av ti som sier nei til olje.

De Kanariøyene som ligger lengst unna borefeltene, La Gomera, La Palma og El Hierro, har færrest motstandere, men også der er cirka seks av ti imot oljeboring ved Kanariøyene.

Basert på 2772 intervjuer

Totalt har 2772 innbyggere over 16 år blitt intervjuet mellom 7. og 19 november. Feilmarginene skal være så lave som pluss/minus to prosent.

Intervjuobjektene trekker fram faren for at havet og kysten kan bli forurenset av olje, og at dette kan påvirke turismen på Kanariøyene, som hovedgrunn til å si nei til olje.

Sju av ti mener at et energisystem basert på olje og gass ikke støtter en turismemodell som respekterer miljøet.

Drøyt 74 prosent synes at de kanariske myndighetene skal fortsette sin institusjonelle kampen mot det spanske industri-, energi- og turismedepartementets avgjørelse om å tillate oljeboring ved Kanariøyene.

Flest kvinnelige nei-folk

Av de spurte er det en 78,1 prosent nei-andel blant kvinner, og 72,1 prosent blant menn. Den største nei-gruppen er i aldersgruppen 25-39 år.

Blant folk med inntekt under 2000 euro var nei-andelen oppe i 76 prosent, og blant de med inntekter over 2000 euro var nei-andelen 57,4 prosent.

Kaller det en farse

Undersøkelsen er absolutt ikke konkluderende, sa Spanias industri-, energi- og turismeminister, Jose Manuel Soria, til pressen i dag i Madrid. Han kaller regionsregeringens motstand mot oljeboringen en farse som snart vil dabbe av.  

Soria anslår at om to-tre måneder vil det vært klart om det fins utvinnbare oljereserver ved Kanariøyene eller ikke. 

Tags