Hevder at det kanariske folket har blitt overfalt i oljespørsmålet

Det planlagte overfallet på det kanariske folket i oljespørsmålet begynte for to år siden, sa Kanariøyenes president under en signering i dag av en institusjonell erklæring mot oljeboring.

23. november var det planlagt en folkeundersøkelse om oljeboring ved Kanariøyene, men det ble stoppet av den spanske regjeringen. I stedet ble det en markering der en erklæring mot olje ble signert.

I løpet av de to årene som har gått siden den spanske regjeringen innvilget lisens til oljeselskapet Repsol om å lete etter olje utenfor Kanariøyene, har det ikke vært rom for dialog, sa president Paulino Rivero under sin tale under signeringsseremonien i Las Palmas de Gran Canaria.

Det har ikke vært noen lojalitet mellom den spanske regjeringen og institusjonene, og den spanske regjeringen har ikke svart på spørsmål av stor betydning for Kanariøyene, sa han videre.

Historisk utfordring

Kanariøyene står overfor en av de største utfordringene i øygruppens historie, ifølge Rivero.

Det biologiske mangfoldet, Kanariøyenes økonomi og flere generasjoner kanarieres arbeid med på bygge opp en turistindustri, er urettmessig truet en aktivitet som tramper på viljen og stemmen til folket, hevder han.

– Modellen må beskyttes

Rivero peker på at Kanariøyenes klima, natur, landskap og karakter har dannet grunnlaget for en økonomisk modell for sosial rettferdighet og muligheter, basert på fremveksten av turisme siden 1960-tallet.

Denne modellen, basert på havet, fjellene, himmelen og strendene, må beskyttes, mener Rivero.

Kanariøyene kan ikke tillate at fremtiden blir satt i fare av interessene til et multinasjonalt selskap, med adresse til Repsol, som har startet oljeboring 55 kilometer øst for Fuerteventura, eller at den spanske regjeringen forsvarer interessene til et multinasjonalt selskap, helt imot majoriteten av den kanariske befolkningens ønske, tordner han.

–  Folket er kneblet

Han viser til at Kanariøyene tror på bærekraft gjennom utvikling av ren energi, innovasjon og forsvar av biomangfoldet.

På denne dagen, søndag 23. november, skulle Kanariøyene gjennomføre en folkeundersøkelse om olje slik at det kanariske folket stemme skulle bli hørt, men den spanske regjeringen har «barrikadert seg» bak domstolene for å kneble befolkningen, påstår Rivero.

Kanariøyenes regjeringen vil fortsette kampen mot oljeutvinning, understreker Rivero.

Tags