EU starter ny gransking av oljeboringslisens ved Kanariøyene

World Wildlife Fund (WWF) har fått antatt en klage til behandling hos Europakommisjonen på Spanias tildeling av letelisenser etter olje ved Kanariøyene. 

Oljebrønnene som Repsol borer ved Kanariøyene ligger akkurat utenfor et nyklassifisert marint beskyttelsesområde som er viktig for hvaler, delfiner og havskilpadder (markert med den lyse strek på illustrasjonen). WWF hevder at beskyttelseserklæringen bevisst ble forsinket, og at området ble krympet for å få aksept for oljeboring. Ill: WWF

Det betyr at det er tre granskinger som blir gjort av EU-kommisjonens generaldirektorat for miljø på oljeboringen som Repsol har startet øst for Fuerteventura, og som den spanske regjeringen har gitt lisens til.

Øyrådene på Fuerteventura og Lanzarore har også fått antatt en klage. For et par uker siden fikk Greenpeace antatt en annen klage. 

Utsatte og krympet miljøklassifisering

Greenpeace har påpekt underestimeringer på mengden potensielle utslipp og støyforurensing i Repsols miljøkonsekvensanalyse.

WWF klager på at en beskyttelsesklassifisering i miljønettverket Natura 2000-nettverket av et havområde nær borebrønnene ble bevisst utsatt av den spanske regjeringen for ikke å komme i veien for godkjenningen av oljeboringen.

Dessuten at området som skal beskyttes er blitt redusert slik at det ikke omfatter oljeboringsområdet. I tillegg klager WWF på flere påståtte brudd på EU-direktiver i miljøkonsekvensanalysen til Repsol.

Klagen ble sendt inn til Europakommisjonen 6. juni. WWF har nå fått beskjed om at den er antatt, og et EU-kommisjonen vil be om informasjon som er er relatert til klagepunktene fra den spanske regjeringen.

Friområde

Organisasjonen har også startet en kampanje for å få havområdet erklært for friområde for hvaler og delfiner.

Kampanjen har samlet 35 000 underskrifter så langt.  

Natura 2000

Natura 2000 er et miljønettverk i EU som skal beskytte og bevare biologisk mangfold. Områder med særlig verdifull natur kan klassifiseres som særskilt bevaringsområde (SAC), eller særlig beskyttelsesområde (SPA)

Målet er å stoppe ødeleggelse eller forringelse av naturens mangfold.

Kulturlivet signerte anti-olje-erklæring

20. november signerte cirka 30 representanter fra kultur og forskningsområdet på Kanariøyene en erklæring mot oljeboring som den kanariske regionsregjeringen har forfattet.

Erklæringen blir offentliggjort 23. november, samme dag som en planlagt folkeundersøkelse om olje skulle vært gjennomført hvis den ikke hadde blitt blokkert av den spanske regjeringen, som la saken inn for konstitusjonsretten.

Samme dag blir det demonstrasjoner mot oljeboringen i gatene på Kanariøyene i regi av miljøorganisasjonen Ben Magec – Ecologistas en Acción.

Økonomer etterlyser bedre skatteregime for olje

En undersøkelse blant økonomikollegiet i Las Palmas som ble presentert i går viser at flertallet av økonomene, 57 prosent, faktisk er imot oljeutvinning ved Kanariøyene.

Miljøproblematikken er imidlertid ikke en viktig grunn til motstanden, men det at det er for dårlige etablerte inntektsmuligheter for den spanske staten.

Flertallet av motstanderne ser helst at det blir etablert et system som det vi har i Norge, med et statlig oljeselskap og høye skatter som gir staten gode inntekter fra oljevirksomheten, og et fond tilsvarende Statens pensjonsfond.

Tags