Ni av ti båtflyktninger har testet negativt for covid-19

91 prosent av båtflyktningene som har ankommet Gran Canaria den siste tiden, har testet negativt for covid-19.

Nyankomne båtflyktninger i Arguineguin tidligere i sommer. Foto: Guardia Civil

Alle båtflyktninger som ankommer Kanariøyene blir testet  umiddelbart etter ankomsten, og holdes isolert slik at de ikke utgjør noen smittefare for innbyggerne.

27 av 299 har smitten

De siste dagene er det utført PCR-tester for covid-19 av 299 båtflyktninger på Gran Canaria. 27 av prøvesvarene er positive, skriver nyhetsbyrået Efe, som viser til kilder i helsedepartementet.

Av 136 mennesker som er innkvartert i en idrettshall i Arinaga, har 15 angivelig avgitt positive prøver.

En annen gruppe på 78 personer er innkvartert i en hall i havnen i Las Palmas. 12 av disse skal ha avgitt positive prøver.

Ingen av de 85 båtflyktningene som har ankommet havnen i Arinaga skal ha testet positivt for covid-19.

Båtflyktninger utgjør cirka én prosent av alle aktive smittetilfeller på Gran Canaria for øyeblikket.

Dette skjer med de som ankommer

De fleste småbåtene blir oppdaget av kystradar eller observatører, og møtt av sjøredningstjenesten før de kommer til land. Passasjerene blir fraktet til en av havnene på øygruppen.

Alle flyktninger og andre migranter som ankommer Kanariøyene i småbåter, blir arrestert ved ankomst, etter å ha fått en helsesjekk av Røde Kors og en covid-19-test. Barn og mødre som kommer sammen med barn blir ikke arrestert. 

Politiet kan holde de som ikke settes i smitteisolat eller legges inn på sykehus i varetekt i opptil 72 timer, mens identitet og hjemland blir fastslått, og de blir fremstilt for en dommer. 

Deretter blir de som ikke umiddelbart returneres, hvilket så langt, før pandemien, har utgjort hovedandelen, innkvartert i interneringssenter (CIE) eller i andre bygninger som er rigget til dette formålet.

Det er frivillige i Røde Kors og den spanske flyktninghjelpen CEAR som hovedsakelig tar seg av de som ankommer.

På interneringssentrene og krisesenter som er stilt til rådighet, kan de nyankomne bo i inntil tre måneder.

De som ikke skal returneres, får spanskkurs og annen undervisning, for å bli rustet til å integreres og klare seg i Spania. CEAR stiller juridisk hjelp til rådighet for de som trenger det.

Spania har returavtaler med Algerie, Marokko, Mauritania og Senegal.

Tags