15 flyktningbåter ankom Kanariøyene forrige uke

15 småbåter fra Afrika med over 250 passasjerer ankom Kanariøyene forrige uke. 13 av båtene kom til Gran Canaria.

Disse båtene har fraktet flyktninger fra Afrika til Gran Canaria i år. Arkivfoto: Ayuntamiento de Mogan

Natt til søndag kom en båt inn til Playa de Las Burras, og en annen til Playa del Ingles , ifølge informasjon fra nødsentralen. 

Åtte båter på fredag

Fredag kom det åtte båter til sørsiden av Gran Canaria: til Playa de San Agustin, Playa del Ingles, Faro de Maspalomas-området, El Berriel, Playa de Burras, og Playa de Tasartico.

Torsdag kom det fire båter, to til sørsiden av Gran Canaria, en til Lanzarote, og en til Fuerteventura.

Tirsdag kom det en båt til sørsiden av Gran Canaria.

Ble ikke oppdaget

Vanligvis blir slike båter oppdaget utenfor kysten. og passasjerene plukket opp av sjøredningstjenesten.

Fem av båtene på fredag kom imidlertid uoppdaget helt inn til land. Resten ble møtt utenfor kysten av redningsbåter.

Passasjerene i en av båtene, den som ankom San Agustin-stranden, løp av gårde rett etter ankomsten. Politiet fant fem av dem kort tid etterpå, og lette videre etter resten. Det er i skrivende stund ikke gjort kjent om alle er funnet.

Passasjerene i de andre båtene som kom til land for egen maskin, skal ikke ha prøvd å springe fra stedet, og skal være ivaretatt av politiet.

Kan være radarsvikt

De fleste båtene blir normalt oppdaget før de kommer til land med hjelp av et radarsystem, flysøk og varsling fra fiskere, fritidsbåter og handelsskip, men av og til blir båtene ikke oppdaget.

Radarsystemet kan blant annet under visse forhold ha  problemer med å skille småbåter fra bølger.

Ordføreren i San Bartolome de Tirajana på Gran Canaria har reist spørsmålet om radarsystemet virker slik det skal, i og med at fem av åtte båter ikke ble oppdaget på fredag.

Innkvartert i skip og idrettshall

De nyankomne på Gran Canaria er midlertidig innkvartert i et skip som ligger i havnen i Las Palmas, og i en idrettshall i Arguineguin, hvor de holdes i karantene.

Myndighetene jobber med å skaffe flere innkvarteringssteder, og skal angivelig klargjøre fem bygninger som tilhører forsvaret på Gran Canaria, Fuerteventura og Tenerife til dette formålet.

Noen av bygningene skal være klare til bruk i løpet av september, ifølge uttalelser fra den spanske regjerings delegat på Kanariøyene.

Nesten 4000 hittil i år

De første åtte månedene av året har det kommet nærmere 4000 båtflyktninger i over 150 båter til Kanariøyene. I samme periode i fjor kom det 613.

I august har 127 mennesker mistet livet i forsøket på å ta seg fra Afrika til Kanariøyene i småbåter. Over 700 har kommet frem.

Dette skjer med de som ankommer

De fleste småbåtene blir oppdaget av kystradar eller observatører, og møtt av sjøredningstjenesten før de kommer til land. Passasjerene blir fraktet til en av havnene på øygruppen.

Alle flyktninger og andre migranter som ankommer Kanariøyene i småbåter, blir arrestert ved ankomst, etter å ha fått en helsesjekk av Røde Kors og en covid-19-test. Barn og mødre som kommer sammen med barn blir ikke arrestert. 

Politiet kan holde de som ikke settes i smitteisolat eller legges inn på sykehus i varetekt i opptil 72 timer, mens identitet og hjemland blir fastslått, og de blir fremstilt for en dommer. 

Deretter blir de som ikke umiddelbart returneres, hvilket så langt, før pandemien, har utgjort hovedandelen, innkvartert i interneringssenter (CIE) eller i andre bygninger som er rigget til dette formålet.

Det er frivillige i Røde Kors og den spanske flyktninghjelpen CEAR som hovedsakelig tar seg av de som ankommer.

På interneringssentrene og krisesenter som er stilt til rådighet, kan de nyankomne bo i inntil tre måneder.

De som ikke skal returneres, får spanskkurs og annen undervisning, for å bli rustet til å integreres og klare seg i Spania. CEAR stiller juridisk hjelp til rådighet for de som trenger det.

Spania har returavtaler med Algerie, Marokko, Mauritania og Senegal.

Tags