Nye arrestasjoner av butikksvindlere i Puerto Rico etter svindel av svensk ektepar

Politiet etterforsker to personer for svindel ved salg av nettbrett etter at et eldre, svensk ektepar angivelig ble svindlet for over 5200 euro i en butikk i Puerto Rico. 37 personer er arrestert i slike butikker i Mogán kommune på Gran Canaria siden 2015.

Det er best å la være å handle i basar-butikker i Puerto Rico og Puerto de Mogán med mindre du er svært sikker på at de ikke driver med lureri. Slik ser det ut på bakrommet i en av butikkene, hvor svindelen ofte utføres, skjermet fra andre kunder. (Arkivfoto)

Det svenske ekteparet skal ha blitt utsatt for svindelen i oktober. Samme måned ble også et norsk ektepar som ikke har anmeldt saken til Guardia Civil på Gran Canaria fralurt 48.000 kroner på samme måte.

Det svenske ekteparet anmeldte svindelen til Guardia Civil i Puerto Rico.

Guardia Civil skriver i en pressemelding at en 28 år gammel mann fra Pakistan og en 32 år gammel mann fra Nepal etterforskes for svindelen.

Velkjent svindelopplegg

I pressemeldingen blir det påpekt at dette er et velkjent svindelopplegg der ofrenes kredittkort blir belastet flere ganger for høye beløp uten av korteierene er klar over det.

Canariajournalen har skrevet en lang rekke artikler om fenomenet.

Det nye i dette tilfellet, som ikke har skjedd i de mange tidligere tilfellene, er at det i tillegg er gjort to belastninger på 900 euro i en minibank like ved butikken.

Skulle bare kjøpe batteri

Det svenske ekteparet oppsøkte egentlig bare butikken, som er av en type Guardia Civil kaller basar-butikk, for å kjøpe et par batterier til et kamera.

Ekspeditørene overbeviste imidlertid paret til å kjøpe et nettbrett til 15 euro også.

Deretter ble de fortalt at dette måtte konfigureres for å koble nettbrettet til Google og Androids systemer, hvilket er en ren bløff, og legge inn svensk språk. Nettbrettet skulle hentes et par dager senere.

Fralurt over 5000 euro 

Samme dag som svenskene kom hjem igjen til Sverige oppdaget de at kortet var belastet med 4393 euro, og at det i tillegg var gjort to uttak i en minibank omtrent samtidig på 300 og 600 euro, til sammen 5239 euro.

Politiet identifiserte personen som betalingsterminalen er registrert på og som også er oppført som innehaver av butikken, og arresterte ham og en mann som jobber i butikken.

37 mistenkte butikksvindlere arrestert på tre år

Siden 2015 har Guardia Civil arrestert 37 personer ved 19 tilfeller i slike svindelsaker på turiststedene Puerto Rico og Puerto de Mogán sørvest på Gran Canaria, hvor det fins flere basar-butikker som driver med dette.

I disse 19 sakene er det angivelig blitt svindlet for 54.146 euro. Canariajournalen har omtalt en rekke saker der nordmenn og svensker hevder å ha blitt lurt.

Vi følger også to norske saker der det er gjort anmeldelser til Guardia Civil og arrestasjoner er foretatt for over et år siden. Rettssaker er fortsatt ikke berammet i disse to tilfellene.

Norsk ektepar også svindlet i oktober

Tidligere denne uken fikk Canariajournalen vite om et eldre, norsk ektepar som også ble svindlet på samme måte som det svenske ekteparet i oktober.

Nordmennene ble fralurt til sammen 48.000 norske kroner da de kjøpte et nettbrett og et påstått abonnement, forteller deres sønn, som forsøker å hjelpe dem, til Canariajournalen.

Nettbrettet, som er en gammel modell, ble betalt med 50 euro kontant. Ekteparet ble overtalt til å kjøpe til et abonnement for at nettbrettet "skulle fungere i Norge", hvilket er rent sprøyt.

Abonnementet skulle være gratis de første 60 månedene, deretter skulle det koste 7 euro per måned om det ikke ble sagt opp.

Trakk stort beløp under falsk "verifisering"

For at abonnementet og nettbrettet skulle fungere, måtte kjøperne "verifisere kredittkortet".

Kortet ble angivelig satt i en betalingsterminal, og på skjermen sto det ifølge ekteparet som ble lurt 7 euro. Pin-kode ble tastet.

Tilbake i Norge oppdaget de at kvinnens kredittkort var belastet med 30.000 kroner og mannens med 18.000 kroner. De forstår ikke hvordan det kan ha blitt gjort to belastninger.

- Det er frustrerende å bli lurt på denne måten og bli fralurt et så stort beløp, sier kvinnen til Canariajournalen.

Hun syns det er forferdelig at noen kan lure en trill rundt på denne måten.

- Du føler at du stoler på dem, men så er de kjeltringer de lux. Det som vi reagerer på at banken ikke erkjenner at vi har blitt tappet for et så stort beløp. 

Går til Finansklagenemnden

Kortene ble sperret, og saken politianmeldt i Norge. Slike anmeldelser i Norge har blitt henlagt i alle de tilfellene Canariajournalen kjenner til.

Krav om erstatning ble lagt frem for banken, som har avvist det, hvilket også skjer i de fleste tilfellene.

Kravet ble avvist fordi kortet ifølge banken angivelig er brukt to ganger der chip er avlest og kode tilsynelatende tastet.

- Vi brukte kredittkort som skal være trygt, men etter dette føler vi ingen trygghet med å betale med kredittkort, sier kvinnen. 

Nå har ekteparet bestemt seg for å klage bankens avgjørelse inn for Finansklagenemnden. Her har også lignende saker som Canariajournalen kjenner til tidligere blitt avvist.

- Vi advarer alle imot å kjøpe elektriske varer og andre varer som virker billig. Tenk dere godt om. Det kan være ei felle. Vær også forsiktig med å bruk kredittkort som betaling, da du kan bli svindlet og banken vil ikke tro på deg. Vi kommer til å betale med bare kontanter heretter, understreker kvinnen.

Store mørketall

Det er store mørketall for denne typen svindel på Gran Canaria i og med at svært få orker å ta bryet, kostnadene, usikkerheten og tidsbruken med å returnere til Gran Canaria for å anmelde svindelen.

De fleste blir svindlet på avreisedagen eller sent dagen før, og oppdager ikke svindelen før de er tilbake i sine hjemland.

Mye omtalt i diskusjonsforum

Skandinaver er langt ifra de eneste som blir lurt på denne måten.

Briter, nederlendere, belgiere og folk fra andre nasjoner klager på dette i diskusjonsforum på internett.

Flere tv-program har belyst problemet

Både norsk, svensk, dansk og nederlandsk tv har laget svindelprogrammer om butikksvindelen som foregår i disse butikkene sørvest på Gran Canaria.

Norske TV3s reporter og kameramann ble regelrett fysisk angrepet og truet med at pistol skulle hentes da de våren 2017 forsøkte å filme i en butikk som ligger i havnen ved stranden i Puerto Rico. TV-teamet hadde da avslørt hvordan svindelen ble gjort.

Canariajournalen bisto TV3 i denne saken. 

Nye svindlere har tatt over virksomheten

Canariajournalen har kontakt med en person som kjenner svindelmiljøet fra innsiden og tidligere har gitt et intervju anonymt om hvordan svindlerne jobber.

Denne personen opplyser nå at en del av svindlerne har gitt opp fordi det ikke lenger er bryet verdt nå som det blir gjort mange arrestasjoner og laget mye negativ presseomtale.

Nye folk har imidlertid overtatt og svindler i de samme butikkene.

Canariajournalen har også konfrontert noen av folkene som jobber i butikker hvor det er lagt frem svindelanklager og foretatt arrestasjoner. De benekter alt, men kommer med en del underlige forklaringer og svar. Les mer om det her:

Slik er svindelopplegget

  • Utenlandske turister tilbys nettbrett eller et annet elektronikkprodukt til en lav pris i elektronikk- og krimskrams-butikker (basarer).
  • Som regel tar selgerne rede på når turistene skal returnere til sine hjemland, og påstår deretter at produktene må klargjøres på en eller annen måte og må hentes kvelden før hjemreisen eller om formiddagen på hjemreisedagen.
  • Ofte vil svindlerne ha kopi av pass, hvilket det ikke er noen grunn til at de skal ha. Avbryt handelen hvis det blir bedt om passkopi.
  • Betalingen kan skje med kort eller kontant under det første butikkjøpet. Når varen skal hentes under det andre besøket, kreves betaling med kort under falske påskudd. Det er som regel da svindelen skjer.
  • Kortene belastes med et lang høyere beløp enn det som er avtalt, og blir som regel belastet flere ganger.
  • Kjøperne blir sterkt distrahert i betalingsøyeblikket for at de ikke skal oppdage svindelen.
  • De fleste oppdager ikke at de har blitt svindlet før de er tilbake i sine hjemland etter ferien.
  • Svært få orker å ta på seg bryet, usikkerheten, tidsbruken og kostnadene med å returnere til Kanariøyene for å anmelde forholdet til politiet. Anmeldelse i hjemlandet fører så godt som aldri til noe annet enn henleggelse.
  • Svært få får dekket tapet av kredittkortselskap eller banker.

Guardia Civils råd for å unngå å bli svindlet

Guardia Civil på Gran Canaria har følgende råd å gi når du blir utsatt for butikksvindel:

  • Det er svært viktig at forholdet blir anmeldt til politiet, selv i tilfeller der problemet blir løst før politiet blir kontaktet.
  • Ta vare på mest mulig informasjon. Det er essensielt at du beholder kvitteringer og fakturaer og ber banken eller kredittinstitusjonen om utskrift av belastningene hvis du har brukt kort til å betale.
  • Hvis betaling skjer med kort, skal forretningens personell gjøre transaksjonen foran kunden. Du må aldri slippe kortet ut av syne.

Forbruker Europa anbefaler å bruke kredittkort, ikke debetkort, i utlandet og på nettet. Betaling med debetkort faller utenfor den beskyttelsen som finansavtaleloven gir ved bruk av kredittkort.

Canariajournalens råd

Hvis et elektronikkprodukt, slik som nettbrett, mobiltelefon eller kamera, blir tilbudt på Kanariøyene til en pris som er betydelig lavere enn hva det koster i Skandinavia, er det grunn til å være ekstra mistenksom og forsiktig.

Slike produkter er normalt billigere i Norge, Sverige og Danmark, og det er ingen grunn til å tro at tilbud på slike produkter er bedre enn i Skandinavia.

Hvis du likevel vil eller må kjøpe slike produktet på Kanariøyene, så hold deg til større og mer kjente butikker som driver med slikt - disse finner du som regel ikke i de typiske turistområdene. Det er som regel lett å se forskjell på de seriøse og mindre seriøse butikkene hvis du er litt oppmerksom.

Noen eksempler på trygge butikker ved kjøp av elektronikkprodukter på Gran Canaria:

  • Worten, som du finner i kjøpesenter i Las Palmas og Atlantico-senteret i Vecindario.
  • Carrefour i Vecindario (Atlantico-senteret).
  • Alcampo i Telde (ved siden av Ikea).
  • Media Markt i kjøpesenter i Las Palmas, kjøpesenteret Terrazamar i Telde (ved motorveien like sør for Las Palmas), og kjøpesenteret Los Alisios i utkanten av Las Palmas (nær vei GC-3).
  • Varehuset El Corte Inglés i Las Palmas sentrum.
  • Visanta i Las Palmas.
  • Crown (fotobutikk) i Las Palmas sentrum.
  • Møbel- og innbobutikken Conforama i Agüimes kommune (like ved motorvei GC-1).

Tags