Legger opp til norsk-kanarisk industrisamarbeid

Nå begynner de norsk-kanariske i forretningsinitiativene å svinge for alvor: I mars er det nettverksmøter både i Las Palmas og Haugesund.

Einar Tollaksvik har tatt initiativ til en norsk-kanarisk treff på Killingøy. Her sammen med Otechs direktør Odd Arne Tveit i subsea-basen på Gran Canaria like etter åpningen i desember. Foto: Hugo Ryvik

10. mars er det nettverkslunsj for spanske og norske bedrifter i Las Palmas i regi av det spansk-norske handelskammeret. Innovasjon Norges direktør i Spania, Gaute Hagerup, skal også delta.

16. mars er det forretningslunsj på Killingøy med representanter for spanske institusjoner og Hagerup til stede.

Fra Kanariøyene kommer direktøren i Proexca, som tilsvarer Innovasjon Norge, og en representant for ZEC, en særskilt økonomisk sone med lav moms, lave skatter og andre incentiver som skal lokke utenlandske bedrifter til å etablere seg på Kanariøyene,

Inviterte konsulen

Møtet i Norge er kommet i stand etter et initiativ fra Einar Tollaksvik, som er medeier i og leder av subsea-selskapet Saga Subsea på Killingøy.

Saga Subsea har nylig etablert seg i Gran Canaria Subsea & Offshorebase (GCSB) i Arinaga, som ble startet rett før årsskiftet av et annet Haugesundselskap, Otech.

Tollaksvik ble invitert til nettverkslunsjen i Las Palmas av visekonsulen, men datoen passet ikke. Det var meningen at han skulle fortelle om hvorfor selskapet har etablert seg, og de videre planene på Gran Canaria.

Han fikk da ideen om å invitere visekonsulen til Haugesund i stedet. Det norske konsulatet tok ideen videre, og fikk med Innovasjon Norge og de spanske institusjonene.

Invitasjoner skal også være sendt til andre selskap som hører til den store subseaklyngen på Haugalandet og deres kunder. Flere skal ha meldt interesse for å delta, ifølge Tollaksvik.

To store oppdrag på Gran Canaria

Han forteller at selskapet nå har begynt å få aktivitet Gran Canaria-basen

– Neste uke har vi sikret oss to store jobber, der vi blant annet får inn offshorefartøyet "Dina Star", som vi skal utføre en del arbeid på før de setter kursen videre mot Vest-Afrika, sier han til Canariajournalen.no.

Tags