Norske Saga Subsea etablerer seg på Gran Canaria

Haugesundselskapet Saga Subsea går inn i nyetablerte Gran Canaria Subsea Base sammen med et annet haugesundselskap, Otech, og det kanariske selskapet Satocan.

Gran Canaria Subsea Base (GCSB) er i ferd med å bygges på en tomt like ved industrihavnen i Arinaga på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Gran Canaria Subsea Base (GCSB) er i ferd med å etableres i Arinaga sørøst på Gran Canaria, like ved en industrihavn, på initiativ fra Otech og Satocan.

Basen leverer tjenester til petroleumsindustri til havs og skipsindustri.

Fordelaktig plassering

– Med tanke på subseavirksomhet og de tjenestene vi driver i dag, anser vi denne basen og Gran Canaria som en uslepen diamant, med et veldig stort potensial og en geografisk plassering som gjør den veldig fordelaktig for en rekke av våre tjenester, sier daglig leder i Saga Subsea, Einar Tollaksvik, i en pressemelding.

Selskapet retter seg mot subsea- og flerbruksfartøy.

Gran Canaria er valgt for denne basen på grunn av øyas strategiske posisjon midt mellom de viktigste olje- og gassregionene i verden, ifølge Odd Are Tveit, administrerende direktør i Otech.

Trygt sted

Som den sørligste havnen i Europa tilbyr Gran Canaria et trygt sted å mobilisere, gjennomføre prosjekter, og ha base for operasjoner i Vest-Afrika, Sør-Amerika og andre områder, uten økte kostnader som følge av politiske konflikter, korrupsjon og tollproblematikk, påpeker Tvedt.

Sender ned utstyr

Saga Subsea er allerede på plass med kontor og lagerplass på basen.

En stor forsendelse med utstyr som selskapet leier ut til subsea og ROV-prosjekter (undervannsroboter) rundt omkring i verden, et konsept de kaller Toolpool, er klar til å sendes til Gran Canaria.

I løpet av 2015 skal Saga Subsea angivelig ha en toolpool på GCSB som er fullt på høyde med den selskapet har i Haugesund.

Utruster, vedlikeholder og lagrer

Selskapet har i dag mulighet for å ta imot båter på GCSB, og utruste disse med utstyr og personell, Det kan også ta imot utstyr fra subseakontraktører for vedlikehold, preservering og lagring før og etter prosjekter.

Kontraktører kan sende ned utstyr for mellomlagring, Utstyret kan deretter kan mobiliseres direkte ut i fra GCSB for prosjekter i Vest-Afrika eller Sør-Amerika eller andre steder, står det i pressemeldingen.

Saga Subsea er fra før etablert på Killingøy Offshorebase i Haugesund, et av verdens største subsea clusterområde. Selskapet ble startet i 2011.

Tre norske subseaselskap

Dette er den tredje norske tjenesteleverandøren til petroleumsindustrien som etablerer seg på Gran Canaria. 

Otech åpnet avdeling på Gran Canaria for snart to og et halvår siden. Coast Center Base (CCB) fra Ågotnes skal også være på plass i år i Las Palmas.

Tags