Norsk selskap vil etablere stor industrivirksomhet på Gran Canaria

Det norske selskapet Otech søker sammen med det spanske firmaet Satocan om å etablere vedlikeholdsvirksomhet for olje- og vindkraftbransjen på et 80 000 kvadratmeter stort område i Arinaga på Gran Canaria.

I dette området i Arinaga sørøst på Gran Canaria, ti minutters kjøring fra flyplassen, ønsker Otech og Satocan å etablere ny industri. Foto: Hugo Ryvik

Otech driver med vedlikehold under vann på oljeplattformer og andre installasjoner, og har holdt til i Las Palmas i to år. Hovedkontoret ligger i Haugesund.

Planen er å ekspandere i det afrikanske og brasilianske markedet og bruke Gran Canaria som base. Otech har arbeidet tett med Satocan i omkring ett år med prosjektet i Arinaga.

30 millioner euro skal investeres i anlegget.

Ambisiøst prosjekt

– Vi anser prosjektet som spennende og ambisiøst, sier Odd Are Tveit, direktør i Otech, til Canariajournalen.no.

Han viser til at Kanariøyene har potensial for etablering av et senter for undervannsaktiviteter på bakgrunn den sentrale posisjon på kartet.

Øygruppen har nærhet til viktige områder som Vest-Afrika og Brasil, og ligger likevel innenfor EU. Dessuten ligger det omtrent midtveis mellom Norge og områdene hvor Otechs kunder holder til, og har svært gunstige skattemessige incentiver.

Solid partner

– Vi tar med oss erfaringer og kompetanse fra Norge innen subsea-bransjen i etableringen, samtidig som vi er sterkt forankret lokalt. Satocan har bred erfaring innen eiendomsutvikling og fornybar energi i Spania og Sør-Amerika.

Industriområdet nær havnen i Arinaga øst på Gran Canaria ble valgt fordi Otech anser at området har utviklingspotensial og tekniske fordeler.

Dessuten fins det ledig plass der, det ligger ved kysten, og det fins muligheter for synergi med annen industri i området og med havnen i Las Palmas.

Vindkraftutvikling pågår

I havnen pågår også utvikling av offshore vindkraft, et område Otech også retter seg inn mot.

For Arinaga havn, som har slitt i årevis med å få opp aktivitetsnivået, kan det bli et skikkelig løft å få en slik base.

Søknaden fra Otech og Satocan kan bli lagt fram for styret i havnevesenet etter sommerferien.

Oscar Hernandez, ordføreren i Agüimes kommune, hvor Arinaga ligger, sier til tv-stasjonen RTVC at initiativet kan være positivt fordi det kan bringe velstand til området, men det vil kreve at det rekrutteres arbeidskraft i kommunen.

Ønsker å starte dykkerskole

Otech har også planer om å starte en profesjonell dykkerskole på Gran Canaria som skal utdanne dykkere til å bli sertifisert for denne typen oppdrag i oljebransjen.

Dette er ifølge Tvedt en del av et større prosjekt.

Grupo Satocan driver innen byggebransjen, turisme, fornybar energi, eiendom og havnevirksomhet.

 Otech Marine Service leverer dykkeoperasjoner og andre undervannstjenester for petroleumsvirksomhet og skip.

Tags