1,3 millioner euro i tilskudd til kystgangvei i Arguineguin

Regionsregjeringen på Kanariøyene har satt av seks millioner euro til prosjekter på Gran Canaria og Tenerife, deriblant gangveien fra i Arguineguin.

Den nye strandpromenaden som bygges mellom Srguineguin og Anfi kan bli riktig fin. Ill: Ayuntamiento de Mogan

Det er et ekstraordinært lån på seks millioner euro til fire kystprosjekter som vedtatt på mandag 26. mars, ifølge en pressekonferanse holdt av turismedepartementet.

I tillegg til 1,3 millioner euro til Marañuelas-Anfi-prosjektet, går 700 000 euro til ny belysning mellom Paseo de la Garita og Salinetas på Gran Canaria.

På Tenerife skal to millioner brukes til å fikse opp Valleseco-stranden og to millioner til oppfiksing av San Marcos-stranden.

Avtale fra desember

Dette er et resultat av en avtale som ble undertegnet i desember mellom departementet for turisme, kultur og sport på Kanariøyene og departementet for jordbruk, fiskeri, mat og miljø, samt Generaldirektoratet for bærekraftig utvikling av kyst og hav.

Investeringene er i henhold til en lov om endring av Kanariøyas økonomiske og skattemessige regime.

Paragraf 12 i loven fastsetter at som kompensasjon for øygruppens fjerne beliggenhet skal den spanske statens statens generelle budsjetter ha elementer som er nødvendige for å gi tilsvarende overføringer til statens investeringer i infrastrukturer på Kanariøyene.

Dette er altså en kompensasjon fra staten i en fireårs periode, en avtale signert i desember, for at Kanariøyene er en isolert øygruppe som ligger langt unna resten av Spania, med de vansker og økonomiske merkostnader det innebærer.

Politisk hestehandel

Endringen av det fiskale regimet på Kanariøyene er til dels et resultat av en hestehandel mellom det politiske partiet Nueva Canarias (NC) og regjeringspartiet Partido Popular (PP), som trengte Nueva Canarias støtte for å få godkjent statsbudsjettet.

Kanariøyene nyter også godt av andre økonomiske elementer i år og neste år som er hestehandlet frem mellom NC og PP, slik som mer poenger til veier og fritak for Spanias forhatte solskatt.