Hotellkjede redder landbruksmark i Mogan

Den kanariske hotellkjeden Lopesan dyrker opp landbruksmark som har ligget brakk i Mogán kommune sørvest på Gran Canaria.

Det finnes to bananplantasjer i Veneguera, hvor det dyrkes 64 arter frukt og grønnsaker. Foto: Canariajournalen

Dette skjer på platået mellom Mogándalen og Venegueradalen, og i selve Venegueradalen.

En video som er delt på sosiale nettverk de siste dagene antyder at det er urbanisering Lopesan driver med i Veneguera, og dette fikk bekymringen til å spre seg i befolkningen, skriver avisen Canarias 7.

Det viser seg imidlertid at videoen er fra 2017, da det pågikk grunnarbeider for å forberede regenereringen av landbruksareal.

Et synlig bevis på at det faktisk drives landbruksvirksomhet, er at det fins 2000 avokadotrær og bananplantasje i området hvor videoen ble tatt opp i 2017.

Veneguera er et  symbol for motstand mot turismeutbygging på Gran Canaria etter at planer om en enorm utbygging på 1980-tallet ble stoppet ned av befolkningen, som mobiliserte krefter.

På den tiden fryktet mange at det skulle bli et nytt Puerto Rico i samme kommune, en turistmaskin hvor hotellene og turistanleggene er totalt dominerende.

Lopesan overtok i 2014 landområdene, 2800 hektar, som ble kjøpt opp i forbindelse med den planlagte turismeutbyggingen, fra Banco Santander.

Siden har selskapet jobbet med å dyrke opp igjen landbruksmarkene.

Arealet som er dyrket opp i dalen har økt fra 29 til 70 hektar, og det fortsetter å øke, skriver Canarias 7.

På et åtte hektar stort areal i dalen, er det plantet en slags subtropisk hage med frukttrær, hvor det også eksperimenteres med arter som ikke dyrkes på Kanariøyene fra før.

1 176 000 kilo frukt og grønnsaker ble dyrket i Veneguera i 2020. 779 559 kilo av dette var bananer. I alt er det 64 arter som dyrkes.

Det som dyrkes i Veneguera, skal dekke behovet til alle Lopesans hoteller.

Veneguera tilhører naturparken Parque Rural del Nublo, og er beskytter for turismeutbygging.

Det har pågått en konflikt mellom grupper av innbyggere og turister på den ene siden, og Lopesan på den andre, om at en privat vei over fjellplatået mellom Puerto de Mogán og Veneguera ble stengt av med port og gjerder.

Veien og området var svært populært for turgåere.

Lopesan har forsvart seg med at det må holdes avstengt av sikkerhetsgrunner mens anleggsarbeider pågår i forbindelse med etablering av landbruk og vanningssystemer.

Selskapet har presentert planer om å åpne området igjen med organisert landbruks- og arkeologiturisme, men det er fortsatt ukjent når dette vil skje.

Tags