Kysten av Kanariøyene og Middelhavet er mest utsatt ved stigende havnivå

Kanariøyenes kyst og store deler av middelhavskysten er mest utsatt i Spania for det stigende havnivået, ifølge forskere som har bidratt til FNs klimapanels nye spesialrapport.

Arinaga på Gran Canaria er en av mange byer på Kanariøyene hvor det er tett bebyggelse farlig nær kysten når havnivået stiger. Foto: Canariajournalen

Havnivået kan stige med opptil 110 centimeter i løpet av 80 år i det verste scenariet som er presentert i rapporten, som handler om  om effektene av klimaendringene.

De som e nybakte foreldre i dag kan med andre ord regne med at deres barn vil leve lenge nok til å oppleve om det verste scenariet vil skje, og om forskernes prognoser fra i dag for 2100 vil stemme.

Økende risiko langs hele kysten

Rapporten ble presentert i Monaco på mandag.

Forskere fra Spania, blant annet fra universitetet i Las Palmas, er blant de 104 ekspertene verden over som har bidratt til rapporten.

Det stigende havnivået øker risikoen raskt langs hele den spanske kysten, ifølge de spanske forskernes som bidrar til rapporten.

Alvorlige konsekvenser

Dette vil få alvorlige konsekvenser for bygninger, veier og annen Infrastruktur langs kysten. I tillegg vil det føre til erosjonsproblemer og andre problemer.

Hyppigere oversvømminger som infrastrukturen ikke er konstruert for å takle vil inntreffe, særlig når det er uvær med høye bølger og ved høyvann.

Destruktivt ekstremvær som tidligere inntraff hvert cirka  hundrede år, kan i fremtiden inntreffe mye oftere, kanskje så ofte som hvert eneste år.

Strender er førstelinjeforsvar

Det blir understreket at strendene ikke bare er for turistbruk, men også er første beskyttelseselement for kysten.

Derfor er det nødvendig å forvalte kysten på en helt annen måte enn hittil.

Vi mennesker må også forandre måten vi lever på nær kysten, blir det påpekt. Kystlover må endre slik at folk ikke bosetter seg i utsatte kystområder.

Den eneste løsningen for bygninger som allerede står nær kysten, er å beskytte disse bedre.

Lager risikoanalyse

Den spanske regjeringen utvikler en risikoanalyse for kystområdene som skal være ferdig i juli 2020, hvor de blant annet ser på hvor mange mennesker som bor nær kysten i ulike områder.

Rapporten skal brukes i forbindelse med en ny strategi for tilpasning av kystområder i Spania i forhold til effekten av klimaendringene.

Kan ikke stoppe stigningen

Det blir understreket at havnivået kommer til å stige uansett hvilke tiltak som blir gjort og at Spania er  omgitt av hav på mange kanter.

Spørsmålet er bare hvor mye havet vil stige utfra de tiltakene vi setter ut i livet.  

Forskere ved universitetet i Las Palmas fremhever at rapporten kan brukes til å sette de rette tiltakene ut i livet i hvert enkelt område av Spanias kyst.

Tags