Kjempehaier hersket i kanariske farvann for millioner av år siden

Haier på størrelse med en svært stor leddbuss, opptil 20 meter lange, og tre ganger tyngre, opptil 100 tonn, dominerte i farvannene på Kanariøyene i pliocen tid for 4,8 år millioner siden, viser en ny studie som ble presentert i dag.

Megalodon var en uhyggelig stor haiart. Ill: Wikimedia Creative Commons-lisens

Megalodon, den største haiarten, som var tre ganger større enn dagens hvithaien, og hadde tenner på størrelse med en voksen menneskehånd.  Det er også funnet tenner fra sju andre store, prehistoriske haiarter på Kanariøyene.

Viktig, ny kunnskap

Studien gir nøkkelinformasjon om hvorfor haiene holdt seg ved Kanariøyene:

De hadde et enormt behov for store mengder føde, og de levde ikke av fisk, men av sjøpattedyr, som det fans store mengder av ved Kanariøyene, den gangen klimaet og havet var betydelig varmere enn i dag.

I 2013 fant det spanske instituttet for oseanografi, IEO, 15 enorme, fossile haitenner fra en megalodon ved det undersjøiske fjellet Banco de La Concepción nord for Lanzarote.

Kanariøyenes museum hadde fra før en samling slike tenner, men IEO-studien har også fått frem relevant informasjon om økosystemet haiene levde i ved å dokumentere fossiler av hvaldyr.

Megalodon-tenner på Gran Canaria og Fuerteventura

Forskerne bak den nye studien har i tillegg studert pliocene sedimenter i Barranco Seco og Tamaraceite på Gran Canaria og Ajuy på Fuerteventura.

Der har de funnet tenner både fra monsterhaien megalodon og fra Parotodus benedeni, Cosmopolitodus hastalis, Isurus oxyrinchus, Carcharias cf. Acutissima, Carcharhinus cf. Leucas, Carcharhinus cf. Priscus og Galeocerdo cf. Aduncus, haiarter som var på størrelse med dagens hvithai.

Golfstømmen kom og haiene forsvant

Haier fins i kanariske i kanariske farvann i dag også, men ingen av de største artene. Den gangen monsterhaiene hersket, hadde de store polarisene ennå ikke dannet seg, og Atlanterhavet og Stillehavet var ikke adskilt.

Alt endret seg da havene ble skilt fra hverandre og Golfstrømmen oppsto, som i dag sørger for varme til Europa og kjøler ned polene. Mange hvalarter forsvant da fra kanariske farvann, og de store haiartene søkte andre jaktmarkeder og døde etter hvert ut.

Studien er laget av departementet for biologi og instituttet for oseanografi ved universitetet i Las Palmas, og blir publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Estudios geológicos, som utgis av CSIS, denne uken. 

Haier

Det fins i dag cirka 450 haiarter, hvorav rundt 20 prosent utgjør en fare for mennesker.

Hvalhaien, som kan bli over 12 meter lang og veie over 20 tonn, er den største. Den er filtereter og ufarlig for mennesker.

Den mest aggressive haiarten, som oftest angriper mennesker, er oksehaien. Den kan bli over tre meter lang. Tigerhaien er også svært aggressiv.

Hvithaien den mest beryktede, mye på grunn av sin størrelse og fordi den angivelig er den haiarten som har drept flest mennesker.

På Kanariøyene fins det mange haiarter, men det har ikke vært registrert alvorlige haiangrep på mennesker. Haiene holder seg mesteparten av tiden et stykke fra land, og de fleste er arter somer ufarlige for mennesker.