Haier holder seg ved «hurtigmatanlegg» på Gran Canaria

Et halvt dusin haier holder seg i nærheten av fiskeoppdrett utenfor østkysten av Gran Canaria, hvor de har god tilgang på føde.

Kobberhai er observert ved fiskeoppdrett på Gran Canaria. Foto:Wikimedia Commons / Robert Nyman

Det er ikke uvanlig at haier sveiper innom kanariske farvann, men de siste årene har et nytt haifenomen utviklet seg:

Haiene blir værende i nærheten av fiskeoppdrettene på Gran Canaria, skriver avisa Canariasahora.com. Der spiser de av foret til oppdrettsfiskene, og kan tygge i seg en og annen rømt oppdrettsfisk.

Filmet fem-seks haier

Avisa har publisert en dykkervideo som viser fem-seks kobberhaier (Carcharhinus brachyurus) som sirkler rundt ved et fiskeoppdrett i Tufia øst på Gran Canaria, 500 meter utenfor kysten.

Haiene er rundt to meter lange.

Eksperter avisen har snakket med sier at haiene ikke er veldig farlige, men heller ikke harmløse. Hvis de er friske og har god tilgang på mat, utgjør de angivelig ingen fare for mennesker.

Haier av denne arten liker ifølge ekspertene ikke konsistensen av kjøtt og bein i mennesker,  og slipper derfor ofte straks taket hvis de skulle komme til å bite.

Har drept mennesker

De er imidlertid nummer seks på listen over haier som uprovosert har angrepet mennesker.

I 2013 registrerte universitetet i Florida 20 angrep av haiarten på mennesker, ifølge en artikkel på Wikipedia. Tre av ti haiangrep på New Zealand er utført av kobberhai.

I 2014, 2011 og 1976 skal mennesker ha blitt bitt i hjel av kobberhai i Australia og New Zealand.

Ingen haiangrep på Kanariøyene

Arbeiderne på oppdrettsanleggene jobber i lag og kun i dagslys på grunn av haiene.

En annen potensielt farlig haiart som til tider blir observert nær kysten på Kanariøyene, er hammerhaien.

Det har imidlertid hittil aldri blitt registrert haiangrep på mennesker på Kanariøyene. En fisker ble i fjor bitt av en hai etter at den var halt inn på dekk.