Kanariøyene er havenglenes siste tilfluktssted

Den utrydningstruede haiarten havengel, som ligner på skater og rokker, er nå kun å finne på Kanariøyene.

Du kan fortsatt finne den rødlistede haiarten havengel på Kanariøyene, men ikke noen andre steder i verden. Foto/Ill: Angel Shark Project / Philippe Guillame / Commons-lisens

Haiarten  Squatina squatina, som er rødlistet, var tidligere å finne i det nordøstlige Atlanterhavet fra Skandinavia til Vest-Afrika og i Middelhavet.

Nå er den kun å finne på Kanariøyene, ifølge en pressemelding fra Angel Shark Project, The Shark Trust og det globale nettverket av eksperter i IUCN Species Survival Commission Shark Specialist Group (SSG).

Utarbeider bevaringsplan

En gruppe bestående av dykkere, forskere og bevaringsorganisasjoner jobber denne uken sammen med regjeringen på Kanariøyene, representanter fra den spanske stat og lokale og internasjonale eksperter for se hva som kan gjøres for å redde haiarten.

En arbeidsgruppe har jobbet med en omfattende tiltaksplan for bevaring på Universitetet i Las Palmas.

Minst en firedel av haier og skater i verden er truet, og havengler er en av de mest utrydningstruede fiskene i verden, ifølge IUCNs spesialistgruppe for haier.

Bevaringsplanen for havenglene skal være klar i løpet av året.

Kan bite hvis de blir provosert

Havenglene kan bli opptil 2,4 meter lange.

De graver seg godt kamuflerte ned i havbunnen i kystområder på dagtid og venter på et passende bytte. Om natten kan de være mer aktive og svømme rundt nær bunnen.

Haiene utgjør ingen stor fare for mennesker, men kan bite hvis de blir provosert.