Oljeutslipp ved Gran Canaria har krevd sitt første offer

En skilpadde som var tilgriset av tykk olje ble i går reddet av Guardia Civil i nærheten av området hvor en russisk tråler sank ved turiststedet Maspalomas på Gran Canaria. 

Denne skilpadden ble funnet tilgriset av olje ved Gran Canaria. Foto: Guardia Civil

Havskilpadden er av den truede arten glattkarett (caretta caretta). Den er nå tatt hånd om av et senter for rehabilitering av marin fauna på Gran Canaria, og det ser ut til at den vil klare seg.

Livsfarlig for sjøfugl

Ifølge Pascual Calabuig, en biolog som jobber på senteret, er den typen olje som er siver ut av tråleren, IFO 380, svært farlig for sjøfugler, og også for skilpadder og sjødyr, som det fins mye av i området.

Mellom 348 og 1029 tonn olje skal inntil i går ettermiddag ha lekket ut fra tråleren Oleg Naydenov, ifølge statsråd Ana Pastor. Tråleren ligger på 2400 meters dyp 24 kilometer fra kysten av Maspalomas. Båten hadde 1409 tonn drivstoff ombord.

Utenfor spansk territorium

Oljeflaket på rundt 12 kvadratkilometer driver sørvestover, ifølge sjøredningstjenesten.

Det ligger utenfor spansk territorium og det skal foreløpig ikke være fare for at det griser til kystområder på Kanariøyene.

Økt beredskap

Beredskapen mot forurensing ble torsdag hevet fra nivå 0 til nivå 1 på en skala som går til 4. Dette fordi det fortsetter å strømme olje ut av båtvraket.

Tråleren sank tirsdag kveld nær et følsomt område for marin flora og fauna.  Skipet begynte å brenne i havnen i Las Palmas på lørdag, og ble tauet til havs på grunn av eksplosjonsfaren.

Tidspunktet for utslippet er uheldig fordi spekkhuggere migrerer gjennom dette området i april og mai, skriver Canariasahora.com, som har hentet informasjonen fra marinebiologen Natacha Aguilar ved universitetet i La Laguna.

Uventet at båten skulle synke

Tråleren hadde slagside før den sank, men myndighetene hadde planer om å vurdere på onsdag hvorvidt den skulle tause til land og tømmes for olje eller senkes.

Det rakk de ikke før båten sank,  noe som kom uventet på de fleste.

Det skal nå undersøkes om det ligger kriminelle forhold bak at båten sank og begynte å lekke olje.

Saken har på nytt reist spørsmålet om manglende utslippsberedskap på Kanariøyene