Brennende tråler skal ha drevet med piratfiske

Den russiske fiskebåten Oleg Naydenov, som begynte å brenne i havnen på Gran Canaria på lørdag, har drevet med ulovlig fiske utenfor Senegal-kysten, hevder Greenpeace.

Tråleren ligger nå med slagside utenfor kysten av Fuerteventura. Så snart det er mulig, vil skipet bli inspisert av havnemyndighetene, som skal avgjøre om det skal senkes eller slepes til sørøstsiden av Gran Canaria. Foto: SAR

Det 120 meter lange skipet er tauet til havs og ligger 46 kilometer utenfor kysten av Fuerteventura, ifølge sjøredningstjenesten.

Det er ikke lenger synlige flammer, men fortsatt en del røyk, og skipet har ti graders slagside på grunn av det oppsamlede vannet fra slukningsinnsatsen.

Skipet er lastet med 1400 tonn drivstoff, men det er ingen stor fare for forurensing av kysten hvis det skulle synke, ifølge Greenpeace. Livet i havet kan imidlertid bli påvirket av en forurensing.

Ulovlig fiske i Senegal

Greenpeace er sterkt kritiske til at båten har drevet med ulovlig fiske. Det skal flere ganger ha blitt rapportert inn for dette av myndighetene i Senegal.

I 2012 skal fisket ha bidratt til diplomatiske spenninger mellom Senegal og Russland. Senegal trakk tilbake lisensen for 29 store russiske tråler, deriblant Oleg Naydenov, men tråleren skal ha fortsatt fisket likevel.

Dekket til navnet

I 2012 skal Greenpeace-aktivister også ha avdekket at Oleg Naydenov hadde dekket over skipets navn med en gardin mens det fisket i området. Det skal sist ha blitt innklaget i 2014.

Greenpeace hevder at det er sannsynlig at årsaken til at skipet befant deg i Las Palmas var at det skulle losse fisk fra ulovlig fiske.

Tags