Oljeutslipp fra sunket tråler oppdaget på Gran Canaria

Oljesøl er oppdaget i havet ved området hvor en russisk tråler sank 24 kilometer utenfor turistområdet Maspalomas sør på Gran Canaria i går, melder sjøredningstjenesten på Twitter.

Den russiske fiskebåten Oleg Naydenov begynte å brenne i havnen på Gran Canaria på lørdag, og sank utenfor Maspalomas i går kveld. Nå er det oppdaget oljeutslipp i havet. Foto: SAR

Oljesølet ligger i et 12 kvadratkilometer stort område, og driver foreløpig mot sørvest, bort fra land, ifølge sjøredningstjenesten. 

Havstrømmene kan imidlertid snu, og da kan oljeutslippet nå land.

Direktøren for det globale instituttet for oseanografi i Las Palmas, Alonso Hernández. advarte tidligere i dag i avisa El Pais om at det vil bli en stor endring de neste to dagene, slik at strømmene dreier mot nordvest. Da kan et utslipp drive i land på Tenerife. 

Regionsregjeringen på Kanariøyene har etablert laveste beredskap mot utslipp.

Nå ber de den spanske stat om å aktivere Nasjonal maritim beredskapsplan. Tråleren skal ha 1409 tonn olje om bord.

Den sentrale regjeringen er kompetent til å etablere mekanismer, koordinering og kommunikasjon i tilfelle det blir et oljeutslipp, skriver Kanariøyenes regjering i en pressemelding på sine nettsider.

Nasjonal maritim beredskapsplan er en del av nasjonalt responssystem, nedfelt i lov fra 2014.

Svært bekymret

Den kanariske regjeringen er bekymret over hva som vil skje hvis det blir et oljeutslipp fra tråleren, som ligger 24 kilometer utenfor Maspalomas på 2400 meters dyp.

Planen etablerer et koordineringssenter for bekjempelse av forurensing til havs som er ansvarlig for å informere og koordinere andre institusjoner og etater.

Hvis den regionale planen blir aktivert og forutser et oljeutslipp på Kanariøyene, bør det bli etablert et koordinerende organ med representanter fra statlige og regionale administrasjoner.

Todelt responssystem

Det nasjonale responssystemet for forurensing av marine miljø i Spania ble godkjent i 2012. Dette er delt inn i to undersystemer:

Forurensing til havs, og forurensing av kystområder.

Nasjonal maritim plan håndterer problemene med forurensning til havs eller i havneanlegg med statlige etater.

Kystplanen omfatter beredskapsplaner for ulike lokale myndigheter i tilfelle forurensning når kysten.

Etterlyser informasjon

Kanariøyenes president, Paulino Rivero, etterlyste i dag overfor spansk presse informasjon fra den spanske regjeringen om operasjoner som blir utført etter at båten sank, noe han hevder de regionale myndighetene ikke har fått ennå.