Brannskadet tråler sank utenfor Maspalomas

Den russiske tråleren Oleg Naydenov, som begynte å brenne mens den lå i havn i Las Palmas på lørdag og ble slept til havs, har sunket 24 kilometer utenfor kysten av turiststedet Maspalomas med over 1400 tonn olje ombord..

Tråleren Oleg Naydenov gikk til bunns utenfor kysten av Maspalomas. Foto: Salvamiento Maritimo

Skipet sank ved 22.45-tiden i natt, skriver nyhetsbyrået Efe. Skipene Miguel de Cervantes og Guardamar Talia og flyet Sasemar 305 er mobilisert for å overvåke og ta seg av eventuelle utslipp.

Ligger på 2400 meters dyp

Båten har drøyt 1400 tonn drivstoff om bord, har Greenpeace anslått, og den ligger i et område hvor det er 2400 meter dypt, ifølge en melding fra redningstjenesten.

Mannskapet på 72 ble evakuert da brannen brøt ut, og skipet ble først slept til et stykke sør for Jandia på Fuerteventura, deretter til sørsiden av Gran Canaria.

Eventuelle utslipp kan nå land

Miljøorganisasjoner har uttrykt seg kritiske til at det mangler beredskapsplaner for slike tilfeller på Kanariøyene.

Havstrømmene går normalt sørover på denne tiden av året, og da vil et eventuelt utslipp neppe flyte i land, skriver El Pais, som referer til uttalelser fra direktøren for det globale instituttet for oseanografi i Las Palmas, Alonso Hernández.

Han advarer imidlertid om at det vil bli en stor endring de neste to dagene, slik at strømmene kan gå mot nordvest, og da kan et utslipp nå Tenerife. 

Den spanske regjeringens representant på Kanariøyene, Maria del Carmen Hernández Bento, hevder imidlertid at risikoen for et forurensende oljeutslipp er "svært liten", og at hvis det blir et utslipp, vil det ikke nå land på Kanariøyene.

Hun påpeker også at skipet Miguel de Cervantes har utstyr for å samle opp utslipp og hindre spredning. 

Tags