Svindel med utleie av boliger på Kanariøyene er fortsatt et problem

En mann som hevder han er britisk har angivelig annonsert en bolig til leie på Lanzarote som han ikke eier eller har rett til å disponere på annonsesiden Milanuncios i desember. De siste seks månedene har Guardia Civil på Lanzarote angivelig fått ti anmeldelser om slike svindler, skriver avisen Diario de Lanzarote.

Svindel med boligutleie har den siste tiden blant annet foregått i Arrecife på Lanzarote. Foto: Pixabay

Avisen publiserer en e-post som den falske utleieren skriver til en potensiell leietaker: Der står det at han eier leiligheten i Arrecife, men bor i London, og derfor leier den ut.

Prisen som er oppgitt er 310 euro per måned pluss et depositum på 620 euro. I e-posten henvises det til han har leid ut tidligere via utleieportalen Airbnb.

Han skriver også at han ikke er i landet, at det kun er han som har nøkkel, og at han derfor ikke kan vise leiligheten før leieavtale inngås.

Straks leieavtale ble inngått og hele beløpet på 930 euro var mottatt, kunne leietakeren få nøkkelen, står det videre.

De samme bildene brukt på flere boliger

Den potensielle leietakeren, en britisk mann, ble mistenksom og søkte etter mer informasjon, skriver Diario de Lanzarote.

Et søk på internett avdekket angivelig at de samme bildene som ble brukt i annonsen også ble brukt i annonser for flere leiligheter som var annonsert til leie i Barcelona og Valencia. Og det  med andre e-post-adresser som kontaktinformasjon.

Mannen skal ha rapporterte dette til Milanuncios og Airbnb, som skal ha fjernet annonsene.

Fra forbrukerkontoret til øyrådet på Lanzarote har Diario de Avisos angivelig fått vite at det er vanskelig for forbrukerkontoret å gjøre noe med svindelsaker fordi det gjelder kriminalitet, og da er det prosedyrer for kriminalitet som må følges.

De viser etter sigende også til at de hver dag det siste året har sett at boligeiere som har leid  ut faste boliger i lang tid, begynner med korttidsutleie som ferieboliger straks kontraktene blir avsluttet.

Dermed blir det flere private ferieboliger på markedet, noe svindlerne ser sitt snitt til å utnytte.

Kjent svindelopplegg

De som driver svindel med boligutleie, følger stort sett det samme mønsteret hver gang, ifølge Guardia Civil:

Boligene annonseres på annonseportaler som Milanuncios og Airbnb med kopierte fotografier og annen informasjon fra ekte annonser.

Når noen biter på, ber de om forhåndsbetaling gjennom overføringsplattformer slik at det ikke legges igjen spor på bankkontoer. Hvis leietakerne ber om mer informasjon, får de ikke noe svar.

I de fleste tilfellene er det utlendinger som går på limpinnen.

Snakket med falsk aksent

I sommer ble fire personer pågrepet for svindel med boligutleie på Lanzarote. Svindlerne holdt til i Madrid, og ofrene var fra Storbritannia og Spania.

Personen som leietakerne fikk kontakt med på telefon, snakket med en falsk, spansk aksent for å gi inntrykk av at hun var utlending.

15 svindeltilfeller er hittil avdekket i dette tilfellet, og etterforskningen er ikke avsluttet.

Canariajournalen har tidligere omtalt flere tilsvarende svindler med ferieboliger og faste boliger på Gran Canaria der nordmenn har blitt lurt. Norsk TV3 viste også et programinnslag om dette i serien Svindeljegerne i fjor.

Slik unngår du å bli svindlet

Hvis du føler deg usikker på en utleier, kan du raskt og enkelt sjekke både selskapet, nettsiden, de som er oppført som kontaktpersoner og annen relevant informasjon med enkle søk på internett.

Søk med navnet på utleieselskapet eller nettsidenes navn, og legg til søkefraser som "scam, svindel, warning eller advarsel. Da kan du få frem informasjon fra folk som hevder at de har blitt lurt.

Noen ganger finner du advarsler i forum på reiseportaler, i blogger og andre steder på internett. Du kan også søke på personenes navn, med eller uten tilleggsfrasene, og se hva du finner av informasjon.

På Whois.com kan du sjekke hvem internettdomenet er registret på. Der skal du finne navn, adresse og telefonnummer. Sjekk dette mot kontaktinformasjonen for utleieselskapet. Ring eventuelt det oppgitte telefonnummeret eller send e-post. Gjør eventuelt et søk også på denne personens navn.

Du vil også se hvor lenge det er siden internettdomenet ble opprettet. Hvis det ikke har eksistert særlig lenge, bør du være særlig oppmerksom.

Svindlere som driver falske utleiesteder har en tendens til å forsøke å avvikle nettsidene før politiet kommer på sporet av dem, og eventuelt fortsette under nye firmanavn og andre domenenavn.

Hvis epost-adressene til et utleieselskap er en typisk privatadresse på gmail, hotmail eller lignende, kan det også være et tegn på at selskapet ikke er blant de mest seriøse, og gi grunn til å være litt ekstra forsiktig.

Hvis privatpersoner leier ut egen bolig direkte, er det helt greit med slike e-post-adresser.

Be om registreringsnummeret

I flere regioner i Spania, deriblant Kanariøyene, fins lover og reguleringer som delvis forbyr kortidsutleie av privatboliger til turister.

Disse lovene er gjenstand for mye diskusjon, og på Kanariøyene jobbes det med å skrive et nytt utkast for loven om utleie av ferieboliger – den nåværende kom i 2015 og er sterkt kritisert.

På Kanariøyene skal boliger som leies ut til turister registreres hos myndighetene som Vivienda Vacacional, Casa Rural eller andre utleieformer, og får da et registreringsnummer.

Dette nummeret kan du be utleieren om å dokumentere. Vil han/hun ikke det, er det stor sannsynlighet for at alt ikke er i orden. Dog er det en del som er inne i en søknadsprosedyre og venter på godkjenningen som har begynt å leie ut i mellomtiden.

Det fins også en del boligeiere som lar utleieselskaper leie ut boligene sine til turister. I slike  tilfeller bør det også kunne dokumenteres at disse selskapene er registrerte for slik virksomhet.

Registreringsnummer skal fremgå i informasjon

Registreringsnummeret skal ifølge myndighetskravene stå i all informasjon om utleieobjektet og i kontrakter, og et skilt med bokstavforkortelsene VV, CR og andre varianter samt registreringsnummeret skal stå godt synlig utvendig på utleieobjektet.

Utleiere er som regel svært interesserte i å demonstrere at de driver registrert virksomhet på lovlig vis. Det vet nemlig at det er et konkurransefortrinn som feier eventuell mistenksomhet fra potensielle leietakere til side.

Derfor er det ekstra betenkelig hvis de kvier seg for å opplyse registreringsnummeret.

Det fins en viss risiko for problemer hvis du leier en ulovlig feriebolig som ikke er registrert, selv om alt er i orden med eierskap, betaling, kontrakter og slikt. Leietakeren har ikke noe ansvar for at det leies ut lovlig, men det er fare for at du ikke får tilgang til boligen eller må flytte ut hvis boligen blir utsatt for kontroll.

Eiere som leier ut ulovlig risikerer svært høye bøter.

Norsk leietaker fattet mistanke 

En nordmann kontaktet nylig Canariajournalen etter å ha fulgt rådet om å be om registreringsnummeret for en feriebolig som han hadde avtalt å leie i Pasito Blanco på Gran Canaria av en annen nordmann. Boligen ble funnet på den norske annonsesiden Finn.no.

Denne forespørselen skal ha ført til en besynderlig reaksjon fra utleieren, som nektet å opplyse registreringsnummeret. Leietakeren valgte da å kansellere leieavtalen og gravde videre i saken på egen hånd for å komme til bunns.

Det han fant ut, førte til at han rapporterte saken til myndighetene på Kanariøyene, skattekontoret i Stavanger, Norge og Finn.no. Utleieren skal ha hatt fire objekter til leie på Gran Canaria.

Nordmannen som gravde i saken ønsker å være anonym.

Myndighetene på Kanariøyene er for tiden svært ivrige med å lete etter ulovlig utleide ferieboliger blant annet på utleieportaler, annonsesider, hos eiendomsmeglere og ved å sjekke strømforbruket på eiendommer som angivelig står ubrukte i deler av året.

Dette blir sjekket opp mot registrene og innrapporteringer til skatteetaten.

Andre gode tips

Reisenettsiden The Independent Travel har noen sjekkpunkter for leie av ferieboliger:

1. Er prisen helt på jordet?

Mange utleiesvindlere lokker til seg kunder med priser som ligger godt under markedsprisene. Sjekk hva prisene ligger på for tilsvarende boliger i området. Er prisen mistenkelig lav, er det et faresignal.

2. Krever de identitetsbevis?

Blir du bedt om å sende kopier av identitetspapirer som pass og førerkort eller lignende informasjon uten at det fins plausible grunner for det som kan verifiseres? Det er nok et faresignal.

3. Stemmer utleierens adresse overens med telefonnummeret?

Hvis du leier på Gran Canaria, vil for eksempel landkoden være +34 for Spania, og områdekoden 928 for faste telefonnummer, det vil si at telefonnumrene begynner med 928.

Hvis det oppgitte telefonnummeret er i et annet land enn der du vil leie, skal du være ekstra påpasselig. Ring og sjekk om du får svar, og at du får svar som bygger opp under seriøsiteten.

Mange oppgir ikke telefonnummer i det hele tatt, men kan ha oppgitt en adresse. Hvis du søker på adressen på internett, kan du finne ut om utleieselskapet eller personen faktisk holder til der.

Hvis du finner et annet selskap på den oppgitte adressen, kan du ringe deres nummer og se hva som skjer.

4. Virker markedsføringsmaterialet mistenksomt?

Mange svindelnettsider stjeler bilder og tekst fra seriøse reiseselskap og utleieselskap på internett. Prøv å kopiere en bestemt, unik frase i teksten som beskriver utleieboligen, og gjør et internettsøk på denne frasen.

Hvis du da får treff på siden til et legitimt utleieselskap eller reiseselskap, er det god grunn til å være på vakt.

5. Er det virkelig eieren du er i dialog med?

Svindlere kan finne på å stjele e-post-adressene til genuine selskap. Hvis du kun har en e-post-adresse å kommunisere på, be om å få nummeret til en fastlinje som du kan ringe, og sjekk at områdekoden stemmer med plasseringen.

Ring eieren og spør for eksempel om detaljer, slik som hvor langt det er til stranden, hvor bra mottakerforholdene for mobilsignaler er, hvor bra internettilkoblingen er osv.

Hvis du finner svarene utilstrekkelige, gå litt dypere og spør for eksempel om navnet på den nærmeste restauranten. Finn så telefonnummeret til denne restauranten og ring dit.

6. Kreves det betaling med bankoverføring?

Mange boligeiere krever bankoverføring for å holde kostnadene nede, men det betyr at du gir fra deg penger til noen du ikke kjenner. Du har da ingen krav på å få refundert pengene fra banken hvis du blir svindlet.

Pass på at du går gjennom sjekklisten over før du overfører penger. Vær særlig oppmerksom hvis bankkontoen er på en usannsynlig lokasjon i forhold til utleieboligen.

7. Prøver de å presse deg til å bestemme deg raskt?

Svindlere vil helst ha tak i pengene dine så fort som mulig, for så å forsvinne.

De kan for eksempel advare deg om at det er andre som er interessert i å leie slik at du bør bestemme deg med en gang. Et annet pressmiddel er at de tilbyr rabatt hvis du betaler raskt.

Hvis du opplever dette, kan du sjekke om de er seriøse ved å tilby å sende betalingen eller depositumet med post til den fysisk adressen til utleieboligen. Hvis det virkelig er eieren du er i kontakt med, vil det som regel bli akseptert.

En svindler har som regel ikke tilgang til post som kommer til utleieboligens adresse.

Gode råd fra Forbruker Europa

Dette er Forbruker Europas råd for å bestille feriebolig trygt:

  • Finn ut mest mulig om utleier før kontraktsinngåelse. Booker du via internett, skal nettsiden gi all nødvendig kontaktinformasjon til utleier. Unngå store forskuddsbetalinger.
  • Oppstår det problemer er det viktig at du klager på stedet og gir utleier en mulighet til å ordne opp. Gjør du ikke dette, kan du miste retten på kompensasjon eller prisavslag. Videre er det viktig at du dokumenterer bevis for manglene ved ferieboligen, ta bilder eller video.
  • Bestiller du feriehuset gjennom et firma innen EU, reguleres avtalen av EU-bestemmelsene om forbrukerrettigheter, og Forbruker Europa kan hjelpe deg.

Tryggere alternativer

Du kan stort sett være trygg på at kjente reisebyråer ikke forsøker å svindle deg.

Airbnb, Home Away, Booking.com og de andre store og kjente utleieformidlerne er også tryggere valg enn de mer ukjente. Disse har også betalingsordninger og garantiordninger som gjør det tryggere å leie fra private.

Du kan for eksempel hos noen kreve hjelp til å få refundert pengene fra utleieren hvis du ikke får tilgang til boligen du har leid, og få hjelp til å finne alternativt bosted hvis du blir stående på feriestedet uten overnattingsplass.

Leie gjennom seriøse eiendomsmeglere på feriestedet er som regel også tryggere.

Tags