Kanariøyene risikerer å tape 266 000 turister i år på grunn av Thomas Cook-kollapsen

Thomas Cook-kollapsen kan føre til at det kommer 266 000 færre turister til Kanariøyene fra oktober frem til årsskiftet, ifølge prognoser fra statistikkinstituttet Istac

De fleste av Thomas Cook Airlines over 100 fly står på bakken og skal selges etter konkursen. De flyr ikke lenger store mengder turister til Kanariøyene. Foto: Canariajournalen

Av: Redaksjonen redaksjonen@canariajournalen.no

Den spanske regjeringens sjokkplan i form av en hastelov som skal dempe problemene etter det britiske reisekonsernets konkurs ble godkjent i går, fredag.

Plan til 800 millioner euro

Verdien av sjokkplanen er økt fra 300 millioner euro, som først ble annonsert, til 800 millioner euro.

Hvor raskt denne planen settes ut i livet og pengestøtte betales ut, er avgjørende for hvor mange av de 266 000 turistene Kanariøyene kan berge, ifølge hotelleierforeningene på Kanariøyene.

En del av sjokkplanen er at det skal utbetales 15 millioner euro direkte til Kanariøyene og 8 millioner til Balearene, de to turistregionene som er hardest rammet.

Hotelleierforeningene ber om at pengene utbetales raskt. Hvis pengene ikke kommer raskt, vil det knapt ha noen effekt på høysesongen i vinter, hevder de.

Vil ha fullt fritak for flyavgifter

De ber også om at den halvoffentlige flyplassoperatøren Aena gir enda større avgiftslettelser enn det som er lagt inn i sjokkplanen.

Kravet er fullt fritak for avgifter for nye flyseter og flyplassavgifter for flyvninger som erstatte Thomas Cooks frafalte seter og flyvninger.

Det er i sjokkplanen lagt inn avgiftslettelser som gir flyselskapene en besparelse på 38 prosent.

Det er hotelleierforeningene Ashotel og FEHT som kommer med dette utspillet.

For øvrig er de fornøyd med den spanske regjerings sjokkplan og den kanariske regjeringens varslede tiltak.

Seks prosent av økonomien  kom fra Thomas Cook

Thomas Cooks aktiviteter bidro med nesten 6 prosent av økonomien på Kanariøyene, ifølge myndighetene.

Drøyt 35 prosent av bruttonasjonalprodukt kom fra turisme i 2018.