Slik er Spanias hjelpepakke til Thomas Cook-rammede selskaper

Fredag 11. oktober godkjennes Spanias hjelpepakke til 800 millioner euro til selskaper som er rammet av Thomas Cook-konkursen. Her er de 13 punktene i planen.

Thomas Cook er utslått, og konsekvensene er store for turismeselskaper på Kanariøyene. Foto: Pixabay

Av: Redaksjonen redaksjonen@canariajournalen.no

De 13 tiltakene dekker områdene flyforbindelser, likviditet, ansettelser og turismeetterspørsel som fastlegges i en hastelov, informerte turismeministeren Reyes Maroto i går, torsdag.

Det er særlig Kanariøyene og Balearene som er rammet av konkursen. I alt er det 100 selskaper i Spania, hvorav 600 er hoteller som har likviditetsproblemer.

3400 ansatte er direkte berørt av konkursen.

Mange hoteller og transportselskaper har ikke fått oppgjør for sommermånedene, og det er 400 000 pakkereiser til Kanariøyene og 300 000 til Balearne med Thomas Cook for de kommende månedene som er bestilt, men ikke blir gjennomført.

Dette er planens 13 punkter

1. Flyplassoperatøren Aena gir 100 prosent på passasjeravgiften for tilleggsfly som settes opp for å dekke tapet av flyforbindelser i vintersesongen fra 27. oktober til 28. mars til Kanariøyene og Balearene. Flyplassavgiften reduseres med 33 prosent.

2 Enaire  reduserer rutetariffen med over 12 prosent fra 1. januar.

3 . Styrking av markedsføringen for å tiltrekke nye flyselskaper.

4. Det blir gjort tilgjengelig lån på opptil 700 millioner euro for firma og enkeltpersonforetak som trenger kapital for videre drift og omstilling.

5. 50 prosent avslag på arbeidsgiveravgift for ansatte i oktober og desember.

6. Det åpnes et vindu for å gjøre tilgjengelig for selskaper og frilansere informasjon om prosedyrene som er tilgjengelige i tilfeller av utsettelse, moratorium eller utsetting av kvoter. Det vil bli gjort gjennom trygdeverket og dets territorielle delegasjoner.

7. Åpning av et informativt vindu hos Skatteetaten i sine territoriale delegasjoner for å gi råd om prosedyrene som er tilgjengelige for å utsette betalingen av visse skatter.    

8. Koordinering av støtte- og informasjonstiltak for selskapene som er berørt i konkursprosessen, i koordinering med de autonome miljøene..

9. Analyse av dagens aktive sysselsettingspolitikk for å omorganisere dem med tanke på å lette og fremskynde flytting av de berørte. Sammenbruddet av turoperatøren har berørt 3400 arbeidere direkte for øyeblikket.

10, Program for å fremme Spania som turistmål med mål om å opprettholde konkurranseevnen, stimulere etterspørselen etter alternative markeder til britene, og lojalitetsturisme i de regionene som er mest berørt av konkursen.

11. Utvikling av tiltak for å konsolidere reiselivstilbudet 2019-2020 i de mest berørte destinasjonene (Kanariøyene og Balearene)

12. Styrking av nettverket av intelligente turistdestinasjoner, fremmet av departementet for turisme, gjennom Segittur, for å forbedre reiselivsstrategien til destinasjonene.

13. Utforming av en juridisk strategi til forsvar for de generelle interessene til staten, de berørte og forbrukerne.

15 millioner euro skal utbetales direkte til Kanariøyene og 8 millioner til Balearene.

Regionsregjeringen på Kanariøyene har også lansert en egen hjelpepakke med blant annet momsfritak.

Tags