Kortfilm om verdens eneste registrerte døve spekkhogger

Loro Parque på Tenerife har lagt ut kortfilmen “Morgan - La Orca Valiente” på sine sosiale medier, i forbindelse med ti-årsmarkeringen for funnet av spekkhoggeren Morgan, verdens eneste registrerte døve spekkhogger.

Fra kortfilmen om Morgan. Illustrasjon: Loro Parque

I forbindelse med 10-års markeringen av funnet av spekkhoggeren Morgan, er det laget en kortfilm om henne.

Kortfilmen “Morgan - La Orca Valiente”, som er regissert av Marcos Martín Muñoz og produsert av Capcub, handler i korte trekk om Morgans liv, fra før hun ble funnet, til hun ble plassert med sin nye spekkhoggerfamilie i Loro Parque.

Kortfilmen ble publisert etter at den ble valgt ut av flere internasjonale festivaler, og presentert på over 90 forskjellige festivaler over hele verden. 
Morgan var fortsatt bare en kalv da hun ble funnet alene og i dårlig befatning ved kysten av Nederland. 

Takket være en massiv redningsinnsats og god omsorg ved Harderwijk delfinarium i Nederland, ble hun frisk igjen i løpet av få måneder.  
Det ble gjort forsøk på å finne familien til Morgan, uten hell, hvilket innebar at hun ikke kunne slippes fri.

Alternativene var avlivning eller integrering i en spekkhoggerfamilie under menneskelig tilsyn.

Loro Parque ble vurdert av de nederlandske myndighetene som det beste stedet for integrering og de tok henne villig imot.
Kort tid etter Morgans ankomst oppdaget dyrepasserne at hun ikke reagerte på lyd og det ble kalt inn eksperter, som konstaterte at hun var døv.

På grunn av sin hørselshemming ville Morgan vært ute av stand til å jakte, orientere seg og kommunisere på åpent hav.

For å kunne kommunisere med Morgan, utviklet trenerne ved OrcaOcean i Loro Parque et lysbasert kommunikasjonssystem som er det eneste av sitt slag.

 
Takket være denne tilpasningen har Morgan klart å tilpasse seg, og har kommet så bra inn i spekkhoggergruppen, at hun i 2018 fødte sin første kalv, Ula, den yngste spekkhoggeren i parken.

Ula vokser seg stor og sterk og mor og kalv lever i beste velgående med resten av sin spekkhoggerfamilie i Loro Parque. 

Kortfilmen om Morgan forteller ikke bare hennes historie, men bidrar også til å skape oppmerksomhet rundt problemet med menneskeskapt undervannsstøy og hvordan dette påvirker det marine dyrelivet og andre levende organismer. 

“Forurensning med undervannsstøy er et alvorlig problem i stadig økende grad som bekymrer forskere, men som dessverre blir ignorert i bevaringsforskrifter over hele verden” sier Javier Almunia i en uttalelse i forbindelse med lanseringen av kortfilmen.

Filmen vil være med i promoteringen av en bevissthetskampanje rettet mot skoler og en underskriftskampanje som ber Europakommisjonen om å sette inn tiltak, for å begrense mengden undervannsstøy i de spesielle bevaringsområdene som inngår i Natura 2000-nettverket. 

Se filmen på facebook her Engelsk

Se filmen på facebook her Spansk 

Tags