Ny forskning viser at sonar gir hval hjerneblødning

Forskere har siden 1980-tallet påpekt at det fins en sammenheng mellom bruk av sonar og massestranding av hvaler. Nå viser en ny, vitenskapelig studie at sonarene gir hvalene dykkersyke.

Forskningen viser at gåsenebbhval kan være særlig sårbar for sonarbølger. Foto: Creative Commons-lisens/Emmanuel Baltasar

Forskere ved universitetet i Las Palmas har studert 121 tilfeller der hvaler som har svømt på land og dødd mellom 1960 og 2004.

Deriblant ti hvaler som svømte på land på Kanariøyene i 2002 under en marineøvelse. Tragedien i 2002 førte til at det ble innført forbud mot bruk av militær sonarved Kanariøyene, og hvaldødeligheten gikk ned med 25 prosent.

Før forbudet var det ikke uvanlig at hvaler strandet på Kanariøyene. Etter at forbudet ble innført har ingen hvaler strandet.

Hvalene får dykkersyke

Det har imidlertid hittil ikke vært kjent nøyaktig hva sonarbølgene gjør som fører til at hvalene tar livet av seg selv på denne måten. Nå er denne kunnskapen på plass.

Den nye studie viser at sonarbølgene fører til panikk hos hvalene. De svømmer det de kan for å komme bort fra sonarbølgene, og avviker fra sitt vanlige dykkemønster.

Det fører til at nitrogenbobler bygger seg opp i blodårene og gir hvalene alvorlige blødninger i hjernen og skader andre indre organer. De får rett og slett dykkersyke.

Vanligvis senker hvaler hjerterytmen naturlig for å redusere oksygenbruken og hindre at oksygen bygger seg opp når de går til overflaten. Panikken de får av sonarbølgene gjør at denne naturlige kroppsfunksjonen blir overstyrt, viser forskingsresultatene.

Gåsenebbhval er særlig utsatt

Sonareffekten varierer for de ulike individene og hvalgruppene. Noen ser ut til å være predisponert, men det er ifølge forskerne fellestrekk for hva som skjer når hvaler blir utsatt for sonarbølger.

Gåsenebbhval (Ziphius cavirostris) ser ut til å være særlig utsatte. 61 av tilfellene som ble undersøkt var gåsenebbhval.

Aktiv mellomfrekvenssonar (MFAS) som fungerer i 5 kilohertz-båndet ser ut til å være mest skadelig for hvalene.

Forskningsresultatene er publisert på The Royal Society Journal Publishing.