Påviser at plastgjenstander i havet tar livet av hvaldyr

Marin forskning: Plastobjekter i fordøyelsessystemet tar livet av hvaler og delfiner, viser en ny studie utført ved universitetet i Las Palmas om dødsårsaken til hvaldyr som er funnet døde langs kysten av Kanariøyene.

Hvaldyr kan dø etter å ha spist plastobjekter. Foto: Pixabay

Forskerne undersøkte hvilken rolle fremmedobjekter har som dødsårsak, og fant at ved tre av 100 dødsfall er det plastobjekter som er årsaken. Mikroplast er ikke omfattet av studien.

Resultatene fra studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Environmental Pollution.

Fremmedobjekter funnet i 36 dyr

456 hvaldyr er obdusert av forskerne. Fremmedobjekter ble funnet i fordøyelsessystemet til 36 dyr av 15 forskjellige arter.

13 av disse døde på grunn av disse fremmedobjektene, og i 80 prosent av dødstilfellene var det plastobjekter dyrene hadde fått i seg.

Det var en overvekt av unge eller tynne hvaldyr, hvilket indikerer at unge dyr trolig har lettere for å forveksle fremmedobjekter med mat enn voksne dyr, ifølge forskerne.

Det ble også påvist flere tilfeller av fremmedobjekter i hvaldyr som dykker dypt, hvilket tyder på at plast blir spredd på alle dyp av verdenshavene.

Ukjent hvor mange som dør av plast

Bare en liten del av hvaldyr som dør hvert år havner ved kysten slik at de kan bli undersøkt. Dermed er det er umulig å si hvor mange som dør årlig etter å ha spist plast.

Det er 30 arter av hvaldyr på Kanariøyene, og det er anslått at det fins opptil en halv kilo plast per kvadratkilometer hav rundt øygruppen.

Hold deg oppdatert!