Ny studie avdekker mye plastforurensing ved strender på Kanariøyene

Forskere fra universitetet i Las Palmas har publisert resultater fra en ny studie som viser at det er alarmerende mye plastforurensing ved strender på Kanariøyene.

Mikroplast er plastbiter som er mindre enn fem millimeter i diameter. De blir dannet når plastgjenstander og plastavfall slipes og brytes ned over tid, og blir også brukt som råvare og tilsetning i produkter. Foto: Pixabay

Tre strender på Kanariøyene er undersøkt for mikroplastforurensing i 2015 og 2016:

Playa de La  Lambra på La Graciosa, Playa de Famara på Lanzarote og Playa de Las Canteras i Las Palmas de Gran Canaria.

Høy forurensing når det blåser

Den viser at det på alle de tre strendene er høy plastforurensing når det er episoder med sterk vind og mye bølger. Forskerne kaller funnene svært alarmerende.

Det er forskere fra Eomar-gruppen i EcoAqua-instituttet som står bak, og resultatene er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Marine Pollution Bulletin, skriver universitetet i en pressemelding.  

Kommer fra USA og Europa

Det blir påpekt at 44 prosent av plastforurensingen på Famara-standen var pellets som blir brukt som råvare i fremstillingen av plastprodukter.

Det fins ikke plastindustri på Kanariøyene. Funnene tyder på at plastforurensingen blir ført med havstrømmer til Kanariøyene fra nordsiden av USA og Europa, sørlig til kystområder som ligger mot nord.

Tas opp i næringskjeden

MIkroplast kan tas opp av plankton, som er næring for mange dyr i havet, og miljøgifter i plasten kan frigjøres i magene på dyrene, og kan havne i magen på mennesker når de spiser fisk.

Det er stor bekymring internasjonalt for hvilke konsekvenser dette kan få.

I en rapport fra World Economic Forum blir det anslått at det vil være mer plast enn fisk i havet i 2050 hvis forsøplingen fortsetter som nå.