Hver tidevannsbølge legger igjen 120 gram plast per kvadratmeter strand

Hver tidevannsbølge som kommer inn over strendene Famara på Lanzarote Amber på La Graciosa legger fra seg 120 gram mikroplast per kvadratmeter. 

Havet er vakkert, men sterkt forurenset av plastavfall. Foto: Hugo Ryvik

På Canteras-stranden i Las Palmas, Gran Canaria, er det 40 gram som blir lagt igjen av hvert tidevann, har forskergruppen Eomar ved universitetet i Las Palmas funnet ut i et pågående prosjekt.

Gruppen undersøker i hvilken grad plasten tas opp i næringskjeden hele veien ned til plankton, skriver nyhetsbyrået Efe.

Spises av fisk, plankton, skilpadder og hval

Plastavfall i havet blir med tiden malt ned til millimetersmå partikler som kan bli slukt av fisk og tatt opp av plankton. Partiklene kan også bære med seg farlige stoffer.

Flere studier advarer om at havene er fylt med tusenvis av tonn med plast som det tar titalls år å bryte ned.

Plasten blir spist av hvaldyr, skilpadder og maneter, og kan føre til en langsom død fordi den blokkerer fordøyelsessystemene.

Samler inn hver 14. dag

Eomar-forskerne har i nærmere ett år samlet inn plast fra de tre strendene på Kanariøyene hver 14. dag for å se hvor mye som blir lagt igjen av dagens første tidevann.

Forskerne har ikke gravd seg ned i sanden for å få med plast som er lagt igjen av tidligere bølger.

Det endelige målet med prosjektet er å finne ut i hvilken grad plasten samles opp i næringskjeden.

Studerer opptaket

Forskerne har funnet mikroplast i magen på fisk på Kanariøyene. I neste omgang skal de gjøre systematiske eksperimenter med å gi mikroplast til plankton I et laboratorium, og deretter mate fisk og skilpadder med planktonet.

Til sist skal avføringen fra fiskene og skilpaddene analyserer for å se om kjemikalier fra lasten som fantes i starten av næringskjeden er tatt opp, og om det kan utgjøre en fare for de som er øverst i næringskjeden.