Ny studie påviser at PCB dreper spekkhuggere på Kanariøyene

PCB er hovedårsaken til at spekkhuggerbestanden på Kanariøyene og i Gibraltarstredet vil falle drastisk de neste 100 årene, viser en ny studie utført ved universitetet i Århus, Danmark.

Spekkhogger ved El Hierro. Foto: Universitetet i La Laguna

Andre studier har påvist at PCB kan redusere reproduksjonsevnen og immunforsvaret for pattedyr ved mengder fra 50 milligram per kilo kroppsvev.

I denne studien, som er publisert i vitenskapstidskriftet Science, er det funnet 26 ganger høyere verdier i spekkhuggere på Kanariøyene og andre områder med sterk tilbakegang av bestanden, opptil 1300 milligram per kilo kroppsvev.

PCB-inholdet i 351 spekkhuggere er undersøkt av forskerne til studien i største analysen som hittil er utført.

Føder ikke

Også i Storbritannia, Hawaii, Japan og ved kysten av Brasil faller spekkhuggerbestanden sterk, og årsaken er den samme der.

I disse områdene ser du så godt som aldri nyfødte spekkhuggere, påpeker forskerne.

Bestanden har falt i 10 av 19 områder som forskerne har undersøkt.

Det er fare for at halvparten av verdens spekkhuggerbestand kan være utryddet i løpet av 30-50 år, konkluderer forskerne.

Dietten er avgjørende

Det er maten spekkhuggerne lever av som er avgjørende, ifølge forskerne.

I områder der bestanden går sterkt tilbake, lever de hovedsakelig av seler, tunfisk, haier og mindre arter som også akkumulerer PCB fra fisk og muslinger.

I områder hvor spekkhuggere primært spiser makrell og sild, er det betydelig mindre PCB i fettlagene. Bestanden har i disse områdene økt, og prognosene sier at den vil fortsette å øke.

Den øker blant annet i Norge, Antarktis, Færøyene, Island, Alaska og nordsiden av British Colombia.

Lekker fra avfallsdeponier

PCB (polyklorerte bifenyler) ble tatt i bruk på 1930-tallet, og ble forbudt i de fleste land på 1970- og 1980-tallet. 90 land forpliktet seg til å eliminere store lager av PCB i Stockholmskonvesjonen fra 2004.

Fortsatt lekker ut fra gamle produkter og materialer, særlig fra avfallsdeponier. 

Stoffet ble blant annet brukt i elektrisk utstyr, bygningsmaterialer, isolerglasslim, fugemasse og maling.

Studien viser også at overfisking og lydforurensing (sonarer) også kan bidra til å redusere bestanden av spekkhuggere, men at PCB er den klart største årsaken.