Kanariøya El Hierro kjørte 18 dager i strekk på fornybar energi

Det kombinerte vind- og vannkraftverket på El Hierro leverte 100 prosent av strømmen som ble forbrukt på øya i 18 dager i strekk fra 25. januar til 12. februar. Det er ny rekord.

Skjermdump fra overvåkingssystemet til kraftverket 2. februar. 5,4 megawatt var øyeblikksbelastningen i det øyeblikket. Ill: Gorona de Viento

På mandag gikk det unike anlegget ned til å levere 70 prosent av totalforbruket, skriver Gorona de Vientos, som eier og driver anlegget, i en pressemelding.

Se video fra kraftverket.

Hittil i år har kraftverket levert 100 prosent av forbruket i 560 timer. I 2017 leverte kraftverket 50 prosent av forbruket på øya, og i januar var det oppe i 66 prosent.

Anlegget har levert stadig mer kraft siden det gikk over i ordinær, kommersiell drift i juni 2015. Siden da har det levert 100 prosent av forbruket i 2000 timer. CO2-utslippet er redusert med 30 000 tonn på grunn av kraftverket.

Det er et unikt kraftverk, det første av sitt slag i verden, som er satt i drift på El Hierro, hvor det bor under 11 000 mennesker. Anlegget går allerede nå med overskudd. Hovedaksjeeier er øyrådet på El Hierro.

I år er det planlagt byggestart for et tilsvarende kraftverk, men betydelig større på Gran Canaria: Chira-Soria-kraftverket skal dekke rundt en firedel av kraftbehovet på Gran Canaria, hvor det bor cirka 7,7 ganger så mange mennesker som på El Hierro.