Spanias smittestatus ytterligere forverret for nordmenn siste døgn

CORONA-KRISEN: Håpet om en fornyelse av karantenefrie Spania-reiser for nordmenn er ytterligere svekket det siste døgnet.

Smitteutviklingen i Spania går feil vei for tiden. Illustrasjon: Det spanske helsedepartementet

Dagsrapporten fra det spanske helsedepartementet viser at antallet smittetilfeller per 100 000 innbyggere de siste to ukene har steget til 29,42.

I går var det 27,9.

Det norske Folkehelseinsitituets (FHI) krav er maksimalt 20.

Karanteneplikt fra fredag

I en pressemelding mandag kveld understreket FHI at det går mot rødt for Spania i neste vurdering, som skal skje på fredag, med mindre det skjer en utvikling som tilsier at grønt kan beholdes.

I dag sendte det norske helsedirektoratet en sms til nordmenn på reise i Spania. Der står det at det er sannsynlig at de må sitte ti dager i karantene ved hjemkomst hvis de returnerer fra og med fredag denne uken.

Mange nordmenn reiser tilbake fra Kanariøyene dagen etter, da det går direktefly. Disse må belage seg på hjemmekarantene.

Nesten 14 000 på to uker

Det har vært 13 836 nye smittetilfeller i Spania de siste to ukene, 8754 den siste uken, og 529 det siste døgnet, ifølge den offisielle rapporten.

På Kanariøyene har det vært 5,11 tilfeller per 100 000 innbyggere de siste to ukene, men representanter for norske myndigheter uttaler til pressen at de vurderer land utenfor Norden på landsbasis.

Bare fire av Spanias regioner ligger over FHIs grense i dag, men disse trekker landsgjennomsnittet kraftig opp.

Det er 149 aktive smittetilfeller på Kanariøyene, ifølge dagens rapport. 25 på Tenerife, 27 på Gran Canaria, 76 på Fuerteventura, og 6 på Lanzarote.

Fire av de smittede er innlagt på sykehus, hvorav en på intensivavdeling.

162 dødsfall er registrert, og 2446 har blitt friske.

2557 mennesker har blitt smittet i hele smitteperioden.

Det kanariske helsedepartementet informerte i dag at det  er seks aktive utbrudd på Kanariøyene utenom grupper av båtflyktninger som holdes isolert på Futerteventura og Lanzarote.

I Spania har 266 194 mennesker blitt smittet i hele smitteperioden, og 28 424 dødsfall er registrert.