Nå er det blodrødt for karantenefrie reiser mellom Spania og Norge

Dagsrapporten for covid-19 fra helsedepartementet i Spania i dag viser 27,9 smittetilfeller per 100 000 innbyggere de to siste ukene, langt over Folkehelseinstituttets krav på maksimalt 20 tilfeller.

Planene om Spania-ferie kan igjen bli forpurret for nordmenn i sommer. Foto: Canariajournalen

Av: redaksjonen redaksjonen@canariajournalen.no

Dermed er Spania langt inn i det røde, og det ser mørkt ut for fortsatt fritak for karantene ved hjemkomst til Norge etter fredag, når FHI presenterer sin nye vurdering av landene i Europa.

FHI revurderer tallene hver 14. dag, og forrige vurdering ga grønt for Spania fra 15. juli med 11,3 tilfeller per 100 000 innbyggere. Nå er det over dobbelt så mange.

Spania har for tiden 200 utbrudd (definert som flere enn tre smittede fra samme sted/hendelse), og det er 2289 smittede i disse utbruddene, sa helseminister Salvador Illa i en pressekonferanse i dag.

Kanariøyene som region har også hatt en oppblomstring, mest med corona-smittede båtflyktninger, men også utbrudd fra familieselskap.

Regionen har likevel bare 5,11 smittetilfeller per 100 000 tilfeller de siste to ukene, og 149 aktive smittetilfeller i dag.

264 836 mennesker har blitt registrert smittet i Spania i hele smitteperioden, en økning på 12 679 de siste to ukene og 4569 den siste uken.

Pressemelding fra FHI om Spania

Dette skriver FHI i en pressemelding mandag:

"Det har den siste tiden vært økning av smitte i nordlige regioner i Spania. Det betyr at Spania kan bli "rødt" i slutten av denne uka dersom det ikke skjer endringer de nærmeste dagene.

– Det betyr at reisende fra Spania til Norge kan måtte gå i 10 dagers karantene ved hjemkomst når nye reiseråd presenteres fredag. Nordmenn som er på reise i de aktuelle områdene må følge lokale råd, og oppføre seg slik at de har minst mulig risiko for selv å bli smittet, sier overlege Are Stuwitz Berg i FHI.

Karantenereglene vil ikke ha tilbakevirkende kraft, men vil i så fall gjelde fra iverksettelsestidspunktet på fredag.

De siste dagene rapporteres det om økte smittetall i Spania. Det er særlig økning i smitte i de nordlige regionene Aragón og Katalonia. Smittetallene i de fleste andre regionene i Spania er fortsatt lave.

– Vi har gjort en vurdering av smittesituasjonen i Spania, og reiserådene vil bli vurdert av regjeringen i slutten av uka. Men vi ønsker allerede nå å gjøre reisende oppmerksomme på at Spania kan bli rødt dersom det ikke skjer endringer frem til da, sier overlege Are Stuwitz Berg.

Regjeringen har besluttet unntak fra karanteneplikten i EU/EØS og Schengen-området ved innreise fra land som har tilstrekkelig lav smittespredning. Økningen i Katalonia og Aragón gjør at Spania nå er over grenseverdien som FHI har satt for antall tilfeller per 100 000, og ligger på 20,7 tilfeller per 100 000 innbygger, ifølge tallene fra EUs smittevernbyrå European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) per 19. juli.

– Vi legger ellers vekt på de generelle reiserådene; alle bør vurdere om de skal reise, all reise vil kunne innebære en økt risiko for smitte og situasjonen dit du reiser kan endre seg raskt. Derfor må alle sette seg godt inn i forholdene lokalt. Spesielt personer i risikogrupper må nøye vurdere reiser, sier Are Stuwitz Berg.

Se reiseinformasjon om Spania fra Utenriksdepartementet."