100 mennesker i corona-karantene etter familiefest på Fuerteventura

CORONA-KRISEN: Kanariøyenes helseminister, Blas Trujillo, anslår at 100 mennesker på Kanariøyene sitter i karantene på grunn av smittespredning på en familiefest på Fuerteventura 29. juni

Helseminister Blas Trujillo besøkte et sykehus med covid-19-pasienter på Fuerteventura torsdag. Foto: Gobierno de Canarias

Hittil er ti av de 40 menneskene som var på festen blitt smittet.

De som sitter i karantene, har vært i tett kontakt med disse ti, opplyste Trujillo i en pressemelding etter et besøk på et offentlig sykehus på Fuerteventura torsdag.

Trujillo understreker at folk ikke må slippe ned guarden, og at det er vesentlig at smittevern og sosial avstand opprettholdes for å unngå en ny oppblomstring av covid-19.

Ingen smittetiltak på festen

På familiefesten ble ingen smittevernhensyn tatt, opplyser Trujillo.

Det deltok også mennesker som reiste fra Gran Canaria på festen. Fem av de smittede bor på Gran Canaria, og fem på Fuerteventura.

Myndighetenes smittesporere fortsetter å kartlegge hvem som kan ha vært i kontakt med festdeltakerne.

Båtflyktninger med covid-19

Fuerteventura har også tatt imot flest av båtflyktningene som har testet positivt for covid-19 på Kanariøyene.

I går var 42 aktive smittetilfeller totalt bekreftet på øya av helsedepartementet, hvilket er drøyt halvparten av det totale antallet aktive tilfeller på Kanariøyene (83).

Båtflyktningene innebærer ingen fare for smitte av befolkningen fordi de testes straks de ankommer og holdes isolert, understreker Trujillo.

Ingen endringer i maskepåbud

Kanariøyenes president, Angel Victor Torres, truet i går med å gå tilbake til strengere smitteverntiltak hvis ikke folk opptrer ansvarlig og det kommer en ny oppblomstring.

Det ble i går avgjort at Kanariøyene ikke utvider maskepåbudet foreløpig, slik andre regioner i Spania har gjort etter smitteoppblomstring den siste tiden.

Kontrollene av maskebruken blir imidlertid intensivert. Brudd på påbudet kan straffes med 100 euro i bot.

Påbudet som gjelder i dag er bruk av maske på all offentlig transport, og alle steder i det offentlige hvor det ikke er mulig å holde en avstand på 1,5 meter til andre mennesker.

De siste to ukene er 45 nye smittetilfeller registrert på Kanariøyene. Per i går var det 83 aktive smittetilfeller.