13 personer corona-smittet på to familiefester på Kanariøyene

CORONA-KRISEN: En familiefest på Fuerteventura sent i juni mistenkes å være opphavsstedet der ti medlemmer av samme familie ble corona-smittet. Smitten kan ha kommet fra Mexico.

Det er tegn til at folk slapper for mye av med smittevern på Kanariøyene. Forslag om innstramming av maskepåbud er på bordet. Foto: Pixabay

Dette er det største utbruddet på lenge på Kanariøyene.

Det har også vært et annet smitteutbrudd etter en annen familiefest på Tenerife, ifølge helsedepartementet.

Kom fra Mexico to dager før festen

Smittetilfellene etter festen på Fuerteventura er registrert på Gran Canaria og Fuerteventura, hvor de ulike festdeltakerne bor.  Helsedepartementet mistenker at de ble smittet på samme fest, meddeler de.

Det skal ha vært 15-20 mennesker på festen. En av disse skal nylig ha returnert fra en ferie i Mexico. Det mistenkes at han har tatt med seg viruset derfra.

Mexico har en sterk økning av smittetilfeller for tiden, med flere tusen nye tilfeller hver dag.

Kan være pasient null

Denne mannen kan derfor være pasient null i et nytt utbrudd, selv om han ikke har hatt noen symptomer selv, slik det er tilfelle i denne saken, ifølge helsedepartementet.

Den første i familien som ble registrert smittet, var en kvinne som bor på Fuerteventura. Deretter ble fire til registrert på den samme øya, og fem på Gran Canaria.

Skal ha bedt om å bli testet

Mannen som hadde feriert i Mexico, landet på Gran Canaria 27. juni, fem dager etter at Spania gjenåpnet grensene.

Han skal ha oppsøkt et helsesenter på Gran Canaria og bedt om å bli testet for covid-19, siden han anså at han kunne ha blitt utsatt for smittebærere i Mexico eller på flyet under den lange flyturen.

Forespørselen om testing skal ha blitt avvist fordi han ikke hadde symptomer.

To dager senere, 29. juni, dro han på familiefesten på Fuerteventura sammen med foreldrene og andre slektninger.

Avviser at han er smitteopphavet

Selv avviser han angivelig at han er pasient null, og viser til at han testet negativt da alle i familien ble testet etter at det første smittetilfellet ble registrert, skriver nyhetsbyrået Efe.

Det er ennå ikke fastslått om smitten kom fra Mexico, foreløpig er det en hypotese som granskes.

Returnerte fra USA med smitte

På Tenerife deltok en mann som hadde returnert fra USA i en familiefest,der han smittet to slektninger.

Kanariøyene har teknisk sett to nye aktive smitteutbrudd på Fuerteventura med 35 nye smittede blant nyankomne båtflyktninger fra Afrika,, ifølge helsedepartementet.

Disse båtene ankom 14. og 18. juni. De smittede sitter fortsatt isolert i en lagerhall i Puerto del Rosario.

Ber folk overholde smittevernregler

Helsemyndighetene smitteeksperter anser imidlertid ikke at disse utbruddene gir grunn til bekymring for smittespredning på Kanariøyene. Dette fordi alle båtflyktninger blir isolert fra resten av befolkningen fra det øyeblikket de ankommer.

Som konsekvens av smittespredningen på festene, har helseministeren nok en gang gått ut med en bønn om at folk må opptre ansvarlig og respektere smitteverntiltakene, også i familiesammenheng.

Fire av ti smittetilfeller som er registrert i Spania den siste tiden kommer av at familiemedlemmer som har vært isolert fra hverandre under portforbudet, klemmer og kysser når de møtes igjen, og arrangerer fester hvor smittevern ikke tas så nøye, blir det understreket.

Fem nye tilfeller siste døgn

I går var det 86 aktive smittetilfeller bekreftet på Kanariøyene (83 i dag), en økning på 35 de siste to ukene. 42 av disse var på Fuerteventura (hvorav 35 båtflyktninger), 16 på Gran Canaria, 15 på Tenerife og 6 på Lanzarote, viser tall fra helsedepartementet.