Cirka 1000 mennesker protesterte i Las Palmas mot vannkraftverk

Cirka 1000 personer deltok i dag, lørdag, i en demonstrasjon mot det planlagte vannkraftverket Chira-Soria sør på Gran Canaria, også kalt Salto de Chira.

Chira-dammen blir en del av vannkraftverket. Foto: Toni Teror/Creative Commons-lisens

Det var protestgruppen Salvar Chira-Soria som arrangerte protesten.

Organisasjonen krever at prosjektet må stoppe fordi de hevder det vil skade naturen og medføre fare for innbyggere i området hvor kraftverket skal ligge.

Lokalpolitiet i Las Palmas anslår deltakerantallet i protesten til 1100, mens arrangørene påstår at 5000 mennesker deltok.

Demonstrantene gikk fra San Telmo-parken til øyrådets hovedkvarter, som ligger like i nærheten. Der ble et manifest lest opp.

Motstanderne frykter også at innbyggerne i Cercados de Araña, El Caidero, Soria og Barranquillo de San Andrés, utsettes for fare hvis prosjektet gjennomføres, fordi dammen kan briste.

Skylden for at prosjektet går fremover, blir lagt på øyrådets president, Antonio Morales, en ivrig tilhenger av fornybar energi.

Det vises også til at en miljøkonsekvensrapport ikke foreligger ennå.

Det er det offentlig eide energiselskapet Red Eléctrica de España (REE) som står bak vannkraftprosjektet.

Protestgruppen påstår at rapporten, som utarbeides av den regionale regjeringen, blir skreddersydd til utbyggeren, og at gjeldende regulativer blir omgått.

Dette er et punkt som det politiske partiet Los Verdes har klaget inn til EU.

Nylig kom det svar derfra om at det ikke er funnet uregelmessigheter i forbindelse med konsekvensrapporten.

Demonstrantene krever at Arguineguin-dalen må beskyttes mot den påståtte ødeleggelsene som utbyggingen vil medføre.

Det brukes sterke ord, slik som at innbyggerne vil se området forvandles til et helvete, og at helsen vil bli alvorlig skadet i de 70 månedene utbyggingen skal pågå.

En bred, offentlig debatt om hvordan Kanariøyene kan bli selvforsynt med fornybar energi etterlyses av demonstrantene.

Chira-Soria-kraftverket er et kombinert vann og vindkraftverk som skal kunne dekke en fjerdedel av Gran Canarias kraftforbruk. Det skal også fungere som batteri for annen fornybar energiproduksjon.

Vann skal føres fra Chira-dammen til Soria-dammen gjennom reversible vannturbiner når annen kraftproduksjon ikke strekker til.

Vannet pumpes tilbake igjen til Chira-dammen når kraftforbruket er lavt. 

For å sikre at det til enhver tid er nok ferskvann i systemet, skal det bygges et avsaltingsanlegg for sjøvann i Arguineguin, og rørledninger opp til kraftverket.

En underskriftskampanje mot kraftverket har fått drøyt 5600 underskrifter i løpet av ni måneder, en annen kampanje har fått over 29000 underskrifter.

Protestgruppen Salvar Chira-Soria har i overkant av 2700 følgere på Facebook. 

Chira- dammen ble ferdigstilt i 1965, og Soria- dammen i 1972. De har vært i kontinuerlig bruk for å forsyne landbruket med vann.