Skjulte frø avslører forhistorien til Kanariøyene

Har du prøvd den nasjonale retten gofio mens du har feriert på Kanariøyene? I så fall har du spist den samme maten som de innfødte spiste for nesten 2000 år siden. De lokale bøndene har nemlig dyrket samme type korn i mer enn tusen år.

Det dyrkes på Kanariøyene i dag akkurat det samme kornet som urfolk brakte til øyene da de ble kolonisert tidlig i det første årtusen. Foto: LiU

Av: Pressemelding, LiU redaksjonen@canariajournalen.no

Denne konklusjonen trekker forskere fra Linköping Universitet i samarbeid med universitetet i Las Palmas de Gran Canaria etter DNA-analyse av arkeologiske korn.

Urbefolkningen stammer fra Marokko

– Ved å genetisk undersøke korn fra Kanariøyene, kan vi forstå den tidlige historien til Kanariøyene bedre, sier Jenny Hagenblad, assisterende professor ved Linköpings universitet og en av forskerne bak studien.

Hun viser til at analyser gir støtte til at Kanariøyene ble kolonisert av stammer fra det nordlige Marokko, og selv om arkeologene aldri har funnet noen eldgamle korn i Lanzarote, kan de si med stor sikkerhet at kornet har blitt dyrket i forhistorisk tid der også, akkurat slik tidlige spanske kilder har rapportert.

Kanariøyene har en tradisjon for dyrking av korn som begynner lenge før den spanske erobringen av øyene på 1400-tallet. I forhistorisk tid var bygg hovedføden på øya Gran Canaria.

Lagret i huler

Det viktige korney ble lagret i huler som urfolk gravde ut i lavasteinen. Hulene ble ofte skjult og plassert høyt på de bratte fjellsidene for å beskytte den dyrebare avling.

– Lagringsforholdene der var så gode at vi fortsatt, etter mer enn 500 år, kan finne intakte frø i noen utilgjengelige og godt skjulte grotter, sier Jacob Morales ved Universitetet i Las Palmas de Gran Canaria.

Noen av frøene som ble studert ble funnet å være nesten en 1.000 år gammel, men så godt bevart at deres genetiske sammensetningen kunne analyseres.

100 forskjellige varianter

Forskerne analyserte 100 ulike genetiske varianter, både for å få informasjon om kornets egenskaper, og for å undersøke hvor likt korn ble dyrket på Kanariøyene i forhistorisk tid er det som vokser der i dag.

Det forhistoriske kornet ble også sammenlignet med over 100 varianter som dyrkes på forskjellige steder på Kanariøyene, i Nord-Afrika og ved Middelhavet i dag.

Samme korn

Fordi urbefolkningen i stor grad har blitt erstattet av folk fra Spania, hadde vi forventet at kornet kanskje også var erstattet, men vi fant det som vokser på Kanariøyene i dag er nøyaktig den samme kornet som urfolk brakt til øyene da de ble kolonisert tidlig i det første årtusen, ifølge Jenny Hagenblad.

– Vi har også lært mye om kornet ble dyrket i forhistorisk tid. De genetiske markører vi har brukt viser korn med høyt næringsinnhold, hvor hver plante produsert et stort antall frø.

Kornet synes å ha vært godt tilpasset vekstforhold på Kanariøyene, noe som trolig selv de spanske erobrerne la merke til, påpeker Matti Leino, førsteamanuensis ved Nordiska museet og tidligere ved Linköpings universitet.

Publisering

Funnene er publisert i Journal of Archaeological Science.

Forskningen ble finansiert med støtte fra stiftelsen Olle Engkvist byggmester, Royal. Vitterhetsakademien, spansk Ministerio de Economía y Competitividad og European Research Council ERC.

(Pressemelding fra Linköping Universitet)

Lenker

Farmer fidelity in the Canary Islands revealed by ancient DNA from prehistoric seeds