Undersøker gravplass for urmenneske sørøst på Gran Canaria

Øyrådet på Gran Canaria starter nå analyserer av menneskeskjelett som er funnet i graver i Túmulos de Tenefé ved Pozo de Izquierdo i Santa Lucia de Tirajana kommune sørøst på Gran Canaria.

Dette flere hundre år gamle skjelettet av en mann ble i går hentet opp av graven på Gran Canaria. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Dette er en av få gravplasser av denne typen fra urbefolkningens tid som ligger nær havet på Kanariøyene, og den første som er dokumentert i dette området, ifølge en pressemelding fra øyrådet.

Analyserer skjelett i USA

I går ble et flere hundre år gammelt skjelett av en voksen mann løftet opp fra en flere individuelle graver i området for å analyseres.

Prøver av skjelettet skal sendes til et laboratorium i USA for å slå fast mer nøyaktig hvor gammelt det er, hva mannen døde av, og spor etter eventuelle sykdommer med karbon 14-prøver. Dette vil ta flere måneder.

Kan ha blitt mumifisert

Det skal være spor av at liket ble mumifisert før det ble gravlagt. Urbefolkningen på Gran Canaria pakket likene inn i planteblader eller skinn som ble surret fast rundt liket med snorer.

I tidligere funn av gravsteder nær havet på Kanariøyene har det vært vanlig med bolighus i samme område. Dette skal ikke ha blitt funnet ennå i Túmulos de Tenefé, men utgravingene i området fortsetter.

Elleve graver

Elleve strukturer bygd av stein med en diameter på 2,5 til 3,5 meter er hittil funnet i området. 

Formen og størrelsen har likheter med andre gravsteder som er funnet på Gran Canaria.

Fra utgravingene

Arkeolog undersøker en grav i Túmulos de Tenefé, Gran Canaria.

Foto: Cabildo de Gran Canaria.

Tags