EU: Brems av boligsalg til utlendinger krever tvingende grunner

En talsperson for EU-kommisjonen advarer Kanariøyene om at det krever tungtveiende grunner for å få innføre restriksjoner på boligsalg til ikke-bosatte utlendinger.

Prisoppgangen for boliger på Kanariøyene fortsetter.

Takseringsverdien for boliger på Kanariøyene har økt 9 prosent på ett år.

Aksjonister som krever en endring av Kanariøyenes reiselivsmodell, har stopp av boligsalg til utlendinger som ett av de viktigste kravene.

Årsaken er at boligprisene på Kanariøyene har steget med rekordfart, dels på grunn av at 25-30 prosent av boligene årlig selges til pengesterke utlendinger.

De høye prisene gjør det umulig for mange kanariske familier å komme inn på boligmarkedet.

«På tide», sier presidenten

Kanariøyenes president, Fernando Clavijo, uttalte på tirsdag at det det er på tide å forhandle muligheten for å begrense kjøp av bolig av utlendinger på Kanariøyene med EU.

Onsdag fikk han svar fra Francesca Dalboni, en talsperson innen økonomi for EU-kommisjonen, under en pressekonferanse i Brussel:

«Kun tvingende grunner av allmenn interesse», som er anerkjent i rettspraksisen til EU-domstolen, kan rettferdiggjøre slike restriksjoner.

Dalboni ville ikke kommentere Kanariøyenes tilfelle fordi hun ikke kjenner detaljene i saken.

Restriksjoner er forbudt

Dalboni sa også at traktaten om EUs virkemåte i artikkel 63 forbyr restriksjoner på kapitalbevegelser knyttet til erverv av fast eiendom, inkludert boliger, av ikke-bosatte EU-borgere.

Hun la imidlertid til at slike restriksjoner kan være rettferdiggjort av grunner som er beskrevet i traktatens artikkel  65. En av disse grunnene er «tvingende nødvendighet av allmenne interesser» med støtte i rettspraksis.

Dette forutsetter at grunnene ikke er diskriminerende, og står i forhold til målet som man vil oppnå.

Det må garanteres på en «sammenhengende og systematisk måte» at målet oppnås, og ikke går ut over det som er nødvendig for å oppnå det.

Prisoppgangen fortsetter

Kanariøyene og Balearene har hatt en økning av takseringsverdien for boliger på ni prosent fra april i fjor til april i år, nesten tre ganger mer enn gjennomsnittet i Spania, ifølge en rapport fra takseringsselskapet Tinsa.

Fra mars til april var det en oppgang på én prosent.

Den gjennomsnittlige husleien har steget med 12,8 prosent på Kanariøyene i den samme perioden, viser en prisrapport fra boligportalen Idealista.

Fra mars til april steg husleien med 2,6 prosent.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!