Anklager turistkommunen Mogán for å lure innbyggerne

TURISTSKATT: Miljøorganisasjonen Ben Magec beskylder kommunestyret i turistkommunen Mogán sørvest på Gran Canaria for å narre innbyggerne.

Mogan_Puerto de Mogan_skilt_økonomi

Økoskatt eller turistskatt i Mogán kommune?

Organisasjonen viser til at kommunen, som ønsker å innføre en turistskatt på overnatting neste år, skal bruke pengene til å forbedre turistanlegg i stedet for miljøprosjekter.

Det er et narrespill, hevder organisasjonen, og forklarer i en pressemelding:

Kommunen ønsker å mate og finansiere reislivssektoren, er påstanden.

Ben Magec har bedt den kanariske regjeringen om å etablere en regional økoskatt som turister skal betale, og bruke pengene på beskyttelse og konversering av miljøet, og fremme bærekraft.

Den kanariske regjeringen avviste nylig et forslag om en slik skatt, og vil hellet øke momsen for turismesektoren.

En momsøkning er ikke vedtatt ennå.

Forvirrer bevisst

Forslaget om turistskatt fra Mogáns ordfører, Onalia Bueno, spiller på forvirring ved at de forandrer navnet fra økoskatt til turistskatt, en kommunal skatt som skal brukes til å forbedre turistsektorens egne tjenester og infrastruktur, mener miljøorganisasjonen.

Dette er et utilstrekkelig og urealistisk tiltak som forvirrer innbyggerne ved at det skapes en falsk tro på at kommunen jobber for å regulere effektene av turismen, slår Ben Magec fast.

Har prøvd i 20 år

Det vises til at behovet for en økoskatt har vært bordlagt på Kanariøyene i 20 år.

En voksende protestbevegelse mot Kanariøyenes hardt vekstvinklede reiselivsmodell krever blant annet at en økoskatt eller turistskatt innføres der pengene skal gå til bevaring og beskyttelse av miljø og, natur, og mot slitasje på samfunnets infrastruktur.

Hovedmålet med en slik skatt er å minske de negative effektene fra turismen på territoriet og på de som bor der.

Ben Magec ønsker at pengene skal brukes på bevaring av lokalmiljøet, restaurering av økosystemer, vedlikehold og overvåking av beskyttede områder, og utvikling av et bærekraftig reiseliv.

Mogáns planlagte turistskatt skal ikke brukes til noe av dette, men til forbedringer av turistanlegg, ifølge uttalelser ordføreren har gitt i en pressemelding.

Har ikke fastsatt beløpet

Ordføreren har ikke oppgitt hvor stort beløp turistene skal betale, men viser til at satsene andre steder ligger på mellom 0,50 og 4 euro per overnattingsdøgn hver enkelt gjest foretar.

For sju overnattinger blir det i så fall et sted mellom 3,50 og 28 euro per person.

Mogán kommune har normalt cirka én million turistovernattinger per år.

Det kan gi millioner av euro som potensielt kan bli brukt mot de negative effektene fra turismen i stedet for å forbedre turistanlegg, understreker miljøorganisasjonen.

Nei til både økoskatt og byggestopp

Den kanariske regjeringen har, i tillegg til å forkaste forslaget om økoskatt i regionen, uttalt seg negativ til et forslag om å fryse all utbygging av nye turistanleggg.

Det er også et forslag som Ben Magec støtter helhjertet.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!