Stopper svensk solcellebygging sør på Gran Canaria

San Bartolomé de Tirajana kommune sør på Gran Canaria har beordret en umiddelbar stopp i byggingen av en solcellepark i El Matorral.

Stoppordre for solcellepark på Gran Canaria.

Anlegget i El Matorral står nå på vent.

Utbyggerne advares om at maskiner og materialer vil bli fjernet hvis pålegget ikke følges, og at det kan vanke bøter på opptil 2000 euro.

Støvplager

Stoppordren kommer av hensyn til rettighetene, helsen og velværet til innbyggere i nærheten av anlegget hvor arbeidet pågår, opplyser kommunen i en pressemelding.

Beboere i Juan Grande har tidligere klaget på støvplager forårsaket av tunge kjøretøyer, og utbyggerne har blitt pålagt å vanne veier og byggetomten hyppig for å redusere plagene.

Svenske eiere

Det er aksjeselskapet Energy Solutions by Scandinavians SL., opprettet i mars 2022, som står for byggingen av solkraftparken.

Bak denne bedriften, som er registrert med adresse i San Bartolomé de Tirajana, står det svenske selskapet Brogården Invest AB, som er registrert med adresse i Östersund.

Selskapet eier og forvalter aksjer og tilhørende virksomheter. Det har ingen ansatte og fem personer i styret, opplyses det på Bolagsfakta.

Mangler en lisens

Ifølge kommunen, har Energy Solutions by Scandinavians innhentet tillatelse både til å sette opp gjerder og til å installere solceller, men det mangler angivelig en forutgående lisens for å «starte handlingene» med å sette opp gjerdene og montere solcellene.

Byplankontoret har bedt lokalpolitiet om å forsegle byggeplassen umiddelbart.

Frist på ti dager

Davinia Ramírez, byplankontorets leder, forklarer at en rapport ble laget av lokalpolitiet som bekrefter at det er satt opp  gjerder og at materialer er plassert i området.

Utbyggeren er gitt en frist på ti dager for å komme med tilsvar eller legge frem dokumentasjon som de anser som hensiktsmessige.

Deretter kan en endelig beslutning tas om stoppordren skal opprettholdes, modifiseres eller oppheves.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!