Bruker CO2-utslipp fra gasskraftverk til algeproduksjon

I et pionerprosjekt på Gran Canaria blir CO2-utslipp fra et gasskraftverk tatt opp  av mikroalger.

Bruker CO2-utslipp fra gasskraftverk til algeproduksjon på Gran Canaria.

Representanter fra Endesa og ITC ved kraftverket i Tirajana.

Kanariøyenes teknologiske institutt, ITC, og kraftselskapet Endesa samarbeider i prosjektet.

Det skal gi pålitelige data for reduksjon i klimagassutslipp, og for industriell bruk av mikroalger som har blitt foret med CO2 fra røykgassen, ifølge en pressemelding fra Kanariøyenes regjering.

Gasskraftverket renser fra før bort miljøfarlige utslipp.

ITC har i mange år dyrket frem mikroalger til forskjellig industriell bruk i instituttets anlegg i Pozo de Izquierdo på Gran Canaria, og produksjonen er oppe i to tonn per år.

Mikroalger bruker, i likhet med andre vekster, sollys som energikilde og CO2 som «råvare» for å lage oksygen gjennom fotosyntese.

Foto: Endesa

Produksjon og analyse

Ved gasskraftverket har Endesa nå eksperimentell produksjon av mikroalger og et laboratorium hvor avlingene overvåkes og den kjemiske sammensetningen av biomassen analyseres.

I en prosesseringsenhet blir råmaterialet behandlet for å danne biomasse i pastaform eller som fint pudder.

Marin plantebiomasse kan benyttes til å fremstille blant annet biodrivstoff, smøremidler, bioplast, biogjødsel og bioforbindelser med høy merverdi i næringsmidler, kosmetikk og andre produkttyper.

Et av målene med prosjektet er å redusere karbonavtrykket i fremstillingsprosessen.

Prosjektet får finansiell støtte fra EU.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!

Tags