– Kanariøyene må lære å leve med algeplagene

Mikroalger har forstyrret badelivet på flere kanariske strender i sommer, og problemet vil bli mer vanlig, slår forskere fast.

Mikroalger på Kanariøyene.

Det skyldes den globale oppvarmingen av Atlanterhavet i Makaronesia-området, ifølge et forskerlag ved institutt for bærekraftig akvakultur og marine økosystemer (Ecoaqua) ved universitetet i Las Palmas.

Kanariøyene må "lære å leve" med mikroalger, slår professor Antonio González Ramos fra Ecoaqua fast.

Har laget varslingssystem

Forskerne har nå utviklet et system som kan forutse oppblomstring av mikroalger langs kysten av Kanariøyene 72 timer i forveien.

Det har de gjort sammen ned forskere fra institutt for matematisk vitenskap (Icmat), Spanias nasjonale forskningsråd (CSIC) og selskapet Digital Earth Solutions (DES).

Høyere havtemperatur

Mikroalger av den typen som til tider blomstrer opp på Kanariøyene, er svært vanlige i tropiske og subtropiske strøk hvor havtemperaturen ligger over 23 grader, skriver nyhetsbyrået Efe.

Etter som havtemperaturen stiger i Makaronesia, blir algene også mer vanlig her.

Illustrasjon: Redpromar

Satellittbilder

Forskerne bruker høyoppløste satellittbilder for å identifisere oppblomstring av alger.

Med hjelp av en svært avansert matematisk modell de har utviklet, kan de med stor nøyaktighet forutse opphoping av algene ved kysten av Kanariøyene opptil 72 timer i forveien, hevder de.

Mikroalger i sommer

Så langt i sommer har mikroalger kommet inn til store deler av sørvestkysten av Gran Canaria, og på Canteras-stranden i Las Palmas.

Dessuten sør-, sørvest- og sørøst på Tenerife, øst og sørpå El Hierro, vest på La Palma og langs hele sørsiden av La Gomera.

Algeoppblomstringen kan pågå til oktober, ifølge forskerne.

Noen av algeflakene har vært opptil ti kilometer lange og 10 kvadratkilometer i areal.

Gode og dårlige effekter

Trichodesmium erythraeum er en plankton-cyanobakterie.

Den er vanlig i havet rundt Kanariøyene, og spiller en viktig rolle i havets næringskjede.

Positive konsekvenser er blant annet opptak av CO2, at de tilfører vannet oksygen, og gir næring til den marine næringskjeden, viser forskerne til.

På grunn av utseendet kalles den ofte «marin sagflis».

De fleste mikroalger og cyanobakterier som produserer oppblomstringer er ufarlige.

Bare 26 prosent er skadelige og noen få av dem produserer giftstoffer.

Trichodesmium blomstrer på grunn av den høye konsentrasjonen av ammonium, og kan forårsake irritasjon av slimhinnene (øyne, hud,munn).

Som et forebyggende tiltak anbefales ikke bading når det er mye alger i vannet.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!