Kanariøyene mangler kokker, servitører, elektrikere og sjåfører

Selv om arbeidsledigheten ligger på cirka 15 prosent på Kanariøyene, er det mangel på kvalifisert personell i en rekke yrkesgrupper.

Det er stor mangel på kvalifisert personell i mange yrker på Kanariøyene.

Kvalifisert personell kan være vanskelig å finne.

Både kokker, servitører, elektrikere, sjåfører, gartnere, livreddere, murere, låsesmeder, slaktere, fiskehandlere, formgivere, butikkassistenter, og hjemmehjelpassistenter er mangelvare.

Flere årsaker

Mangel på opplæringstilbud og erfaring, og manglende engelsk- og tyskkunnskaper er hovedårsakene til at arbeidsgiverne sliter med å finne kvalifisert personell i disse yrkene, påpekes det i en rapport fra Kanariøyenes offentlige sysselsettingstjeneste (SCE) som nylig ble presentert.

I studien fremgår det også at en del mennesker sier nei til jobber de blir tilbudt hvis avstanden mellom arbeidsplassen og boligen er over 30 kilometer, og fordi det mangler boliger med husleie de har råd til i nærheten av arbeidsplassen.

Første av sitt slag

Rapporten, som har navnet «Plan de Prospección Laboral», er den første av sitt slag som er laget på Kanariøyene.

Regionens sysselsettingsdirektør, Dunnia Rodríguez, viser til at jobbsøkingsplanen oppstår fra behovet for å hjelpe bedrifter i jakten på talenter, og arbeidsledige i jakten på jobbmuligheter.

Målet er at bedriftene skal finne ut hvilke behov de har for arbeidskraft, ifølge Kanariøyenes reiselivs- og sysselsettingsminister, Jessica de León.

Tett dialog

Tolv personer fra sysselsettingstjenesten i ulike deler av regionen jobber som samtalepartnere mellom bedriftene og tjenesten for å gi den kanariske regjeringen informasjon om dagens og fremtidens behov for arbeidskraft.

Med hjelp av denne informasjonen, kan det utarbeides opplæringstilbud og fagbrev, og læres opp arbeidssøkere i de yrkene som er mest etterspurt, eller hvor det er vanskelig å få tak i kvalifisert personell, understrekes det.

En av konklusjonene i studien er at det er nødvendig å tilpasse kunnskapene og opplæringen av arbeidssøkere til det virkelige behovet, og støtte profesjonell kvalifisering.

På den måten kan det oppnås trygghet om at selskapene kan utvikle aktiviteter som har en konkurransedyktig standard, og med legalitet for kvalifikasjoner innenfor visse yrkesgrupper.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!

Tags