Fortsatt elendig lønnsnivå på Kanariøyene

Selv om den gjennomsnittlige, utbetalte lønnen etter skattefradrag på Kanariøyene har steget med 21,5 prosent på tre år, er det fortsatt nest lavest i Spania.

Arbeidstagere får dårlig betalt på Kanariøyene.

Strekker lønna til?

Tall for utbetalt lønn og andre jobbrelaterte ytelser på Kanariøyene i årets tredje kvartal 2023, viser at gjennomsnittet per måned ligger 365 euro under gjennomsnittet i Spania.

1753 euro utbetalt er snittet på Kanariøyene, nest lavest i Spania etter Extremadura, og 900 euro lavere enn i Madrid.

De siste tolv månedene har lønnsnivået steget med bare 1,5 prosent, viser tall publisert av Spanias nasjonale, statistiske institutt.

Ligger bak andre turistregioner

En faktor som trolig drar ned gjennomsnittet en del, er at det er mange deltidsansatte på Kanariøyene, og at reiselivsbransjen, hvor lønnsnivået ligger lavt, står for fire av ti arbeidsplasser.

Likevel ligger Kanariøyene langt bak lønnsnivået i andre regioner med turisme som den viktigste motoren i økonomien, slik som Balearene.

Landets laveste timelønn

En titt på gjennomsnittlig timelønn fra statistikken, viser at Kanariøyene har det laveste nivået i Spania.

Utbetalt timelønnen ligger på 13,7 euro i snitt, bare 3,1 prosent høyere enn i 2020, og 3,4 prosent høyere enn i fjor.

På Balearene ligger det til sammenligning på cirka 15 euro.

Fattigdommen fortsatt høy

Av en eller annen grunn drypper ikke rikdommen turismen generer i særlig grad på innbyggerne.

Kanariøyene har hatt den største økonomiske veksten i Spania siden 2021, men det slår ikke ut på hverken lønnsnivå eller antallet fattige i særlig grad.

Kanariøyene er fortsatt en av de fattigste regionene i Spania.

Over en tredel av befolkningen er i fare for relativ fattigdom og sosial utestengelse.

I og med at boligprisene har steget ekstremt på øygruppen de siste årene, og inflasjonen har vært svært høy, er det stadig verre for kanariere, selv de som er i full jobb, å få endene til å møtes, viser ulike rapporter om fattigdom.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!