1800 turister svindlet i småbutikker sør på Tenerife

Video: Nasjonalpolitiet har arrestert 33 mistenkte medlemmer i en bande som skal ha svindlet 1800 turister for minst fire millioner euro sør på Tenerife.

Ofrene kommer fra en lang rekke land, deriblant Norge, Sverige og Danmark, skriver politiet i en pressemelding.

Kjent svindelopplegg

Svindelen har skjedd i forbindelse med kjøp av elektronikkprodukter i småbutikker.

Opplegget er det samme som Canariajournalen har beskrevet i en lang rekke artikler tidligere:

Svindlerne siktet seg inn på eldre, utenlandske turister, og tilbød nettbrett, telefoner og andre elektronikkprodukter til svært lave priser.

Når de fikk et offer på kroken, tok de rede på hvilket hotell turisten oppholdt seg på, og avreisetidspunktet for hjemreisen.

Under påskudd av at utstyret skulle konfigureres før det ble levert, ble ofrene bedt om å komme til en annen adresse på et tidspunkt like før de skulle reise hjem fra ferien.

Neste trinn i var å skaffe nok informasjon om betalingskortet til å gjennomføre svindelen med flere belastninger av kortet med ulike betalingsterminaler som var registrert på et nettverk av butikker.

Få anmeldelser

De fleste turistene oppdager ikke svindelen før de har kommet hjem, og tar seg ikke bryet med å anmelde fordi de må gjøre det med personlig oppmøte i Spania.

Det medfører ekstra tid og kostnader til reise og opphold.

Ofrene ferierte hovedsakelig i Arona og Adeje.

I tidligere saker som Canariajournalen har omtalt, var denne typen svindel omfattende på Gran Canaria, men mange av svindelbutikkene sør på denne øya har opphørt de siste årene etter gjentatte avsløringer.

Svært omfattende

Foreløpig har politiet identifisert 1805 ofre for svindel fra Norge, Sverige, Danmark, Storbritannia, Tyskland, Belgia, Sveits, Frankrike, Østerrike, Luxembourg, Finland, Island, Italia, Estland, Irland, Tsjekkia, Latvia og Ungarn.

De økonomiske tapene er anslått til over fire millioner euro, det vil si over 2200 euro per offer i gjennomsnitt.

Store beslag

Etterforskningen startet i 2022 da politiet ble klar over at banden eksisterte.

Svindlerne hadde forhåndsdefinerte roller i svindelopplegget.

Én million euro i kontanter har blitt beslaglagt under forskjellige gjennomsøkninger av lokaler, og en kapital på én million euro på over 300 bankkontoer har blitt sperret.

42 butikklokaler, mange smykker og 17 luksusbiler er også beslaglagt.

En av bilene har en verdi på 160 000 euro.

Leter etter flere ofre og svindlere

Fem menn som politiet hevder er gjenglederne, er varetektsfengslet.

Etterforskningen fortsetter.

Politiet utelukker ikke at de kan finne flere ofre, og at flere arrestasjoner kan bli gjort.

Europol er koblet på saken.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!