Verditaksten på boliger er nesten tilbake på 2008-nivå

Verditaksten for boliger på Kanariøyene har fortsatt ikke nådd helt opp til nivået før boligbobla sprakk i 2008.

Boligområde i Puerto de Mogán.

Boligområde i Puerto de Mogán.

Gjennomsnittlig takstverdi lå på 1734 euro per kvadratmeter ved utgangen av september, viser tall fra Kanariøyenes statistiske institutt, som ble publisert sist uke.

I andre kvartal 2008 nådde gjennomsnittet den foreløpige toppen med 1841 euro, det vil si seks prosent høyere enn i tredje kvartal i år.

38 prosent opp

Bunnen ble nådd med 1257 euro i første kvartal 2014. Siden har det gått oppover.

Dette illustrerer tydelig hvor dyp og langvarig den økonomiske krisen var på Kanariøyene, og hvor hardt boligmarkedet ble rammet.

Ni og et halvt år med stigende priser har fortsatt ikke hentet inn seks år med fallende priser, selv om prisene har steget med 38 prosent.

Det er imidlertid store variasjoner mellom områder av øyene, og i de mest ettertraktede boligområdene nær kysten, ligger prisene nå høyere enn i 2008.

Statistikken som refereres til her, er kun delt inn i provinser, og omfatter ikke lokal utvikling.

8,2 prosent opp det siste året

Det siste året har verditaksten steget med 8,2 prosent.

Fra andre kvartal i år, har takstverdien steget med 2,1 prosent.

Prisnivå i provinsene

Statistikken viser at gjennomsnittlig verditakst for boliger som er opptil fem år gamle, er 1888 euro per kvadratmeter.

For eldre boliger, er gjennomsnittet 1731 euro.

I provinsen Las Palmas (Gran Canaria, Fuerteventura og La Palma) ligger snittet for alle boliger på 1788 euro, for nyere boliger på 1973 euro, og for eldre boliger på 1785 euro.

I provinsen Santa Cruz de Tenerife (Tenerife, La Gomera, La Palma og El Hierro) ligger det på henholdsvis 1679, 1801 og 1675 euro per kvadratmeter.

Henter tall fra takseringsfirma

Statistikkinstituttet baserer tallene på gjennomsnittet av takseringer utført av takseringsselskaper som opererer på Kanariøyene.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!

Tags