Gulfebermygg oppdaget for første gang på kanarisk flyplass

Den potensielt smittespredende asiatiske gulfebermyggen har dukket opp på Tenerifes sørlige lufthavn, som har det meste av internasjonale flyvninger på øya.

Gulfebermygg er oppdaget for første gang på en kanarisk lufthavn.

Illustrasjonsfoto

Det er angivelig første gang at myggarten (Aedes albopictus) er funnet i tilknytning til flytrafikk på Kanariøyene.

Et voksent eksemplar har havnet i en av myggfellene på lufthavnen.

Protokoller aktivert

Helsedepartementet aktiver protokollene for å overvåke og utrydde myggene nok en gang i år, noe som har skjedd både på Tenerife og Gran Canaria tidligere i år.

Det mistenkes at den har fulgt med passasjerbagasje på en flyvning fra risikoområder.

På fredag ble det bekreftet gjennom analyser at det er gulfebermygg, som den mest klikkorienterte delen av pressen har en forkjærlighet for å kalle skrekkmygg.

Foreløpig er det på ingen måte noen grunn til å slå alarm om myggen på Kanariøyene, ifølge myndighetene.

Oppdaget flere steder

I september ble det for første gang oppdaget gulfebermygg i Tacoronte på Tenerife, og de har i tillegg blitt funnet i havnen i Santa Cruz de Tenerife.

Tidlig i desember ble det første eksemplaret oppdaget på Gran Canaria. Senere ble det funnet flere eksemplarer og cirka 5000 larver i en bydel i Las Palmas, hvor det ble satt i gang storaksjon for utrydning.

Kan spre alvorlige sykdommer

Gulfebermygg kan spre alvorlige sykdommer som gulfeber, denguefeber, Zika og chikungunya.

Det er imidlertid ikke registrert slike sykdommer på Kanariøyene, og stikkene folk har fått, har bare forårsaket ubehag, ikke sykdom.

Har overvåkingssystem

Kanariøyene har hatt et overvåkingssystem for gulfebermygg og andre uønskede kryp i drift i båthavner og lufthavner siden 2013.

Gulfebermygg kan overføre sykdommer som gulfeber, dengue-feber, Zika, og chikungunya.

Både Aedes aegypti og Aedes albopictus kan være smittebærere under gitte forutsetninger.

Disse sykdommene har ikke forekommet på Kanariøyene, unntatt i sporadiske tilfeller når syke mennesker har reist hit.

Gulfebermyggen sprer ikke nødvendigvis sykdom, selv om den kommer til Kanariøyene.

Hvis myggen skal utgjøre en helsefare på Kanariøyene, må det finnes mennesker på øygruppen som har en av de overførbare sykdommene.

Myggenes kjennetegn

Aedes aegypti ble første gang oppdaget på Kanariøyene i 2017, den gangen på Fuerteventura.

Myggen er 4 til 5 millimeter lang, og er svart og hvit med et mønster som ser ut som en lyre på bryststykkets ryggside. Den er mindre enn de vanlige myggene som finnes på Kanariøyene, og flyr lavt og lydløst.

Den stikker om dagen, ikke om natten, og stikkene gir sterk reaksjon med kraftig kløe.

Aedes albopictus har en smal kropp med tynne bein, lange følere og en stikke- og sugesnabel. Kroppen og beina er svarte med hvite striper.

Helsemyndigheten ber folk om å gi beskjed via e-post til vectors.scs@gobiernodecanarias.org hvis de oppdager myggartene, og sende foto hvis de kan.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!