Fant over 5000 larver av gulfebermygg i Las Palmas

En storinnsats mot gulfebermygg er i gang i en bydel i Las Palmas, og i går ble over 5000 larver funnet.

Gulfebermygg Aedes aegypti

God og mett hunnmygg.

Innsatsen startet etter at en beboer i nabolaget Piletas ble stukket, og det etterpå ble fanget to eksemplarer i boligen på tirsdag.

Dagen etter fant teknikere fra institutt for tropiske sykdommer ved universitetet i Las Palmas og helsemyndighetene over 5000 larver i en åpen vannbeholder, samt et klekkested til, og voksne eksemplarer av gulfebermygg.

Innsats på alle fronter

Nå er det full innsats mot gulfebermyggen (Aedes aegypti).

En vanndam i området blir behandlet for å utrydde larver, rask og rusk ryddes bort, trær beskjæres, og 60 nye feller rigges opp.

Kartlegger rekkevidden

I tillegg gjennomføres en spørreundersøkelse for å finne ut hvor stor rekkevidde myggen har fra boligen hvor de først ble oppdaget, ifølge Kanariøyenes helsedirektorat.

Innbyggerne blir blant annet spurt om de har blitt stukket av mygg, og hvordan reaksjonen på stikket var.

Når myggens rekkevidde er slått fast, skal det settes opp nye feller, bygninger og områder skal behandles med midler som utrydder mygg og larver, og trær skal beskjæres.

Kan spre alvorlige sykdommer

Helsedirektoratet anslår at det er mellom en og en og en halv måned siden myggene kom til Piletas.

Gulfebermygg kan spre alvorlige sykdommer som gulfeber, denguefeber , Zika og chikunguya.

Det er imidlertid ikke regstrert slike sykdommer på Kanariøyene, og stikkene folk har fått, har bare forårsaket ubehag, ikke sykdom.

Har overvåkingssystem

Kanariøyene har hatt et overvåkingssystem for gulfebermygg og andre uønskede kryp i drift i båthavner og lufthavner siden 2013.

Gulfebermygg kan overføre sykdommer som gulfeber, dengue-feber, Zika, og chikungunya.

Disse sykdommene har ikke forekommet på Kanariøyene, unntatt i sporadiske tilfeller når syke mennesker har reist hit.

Gulfebermyggen sprer ikke nødvendigvis sykdom, selv om den kommer til Kanariøyene.

Hvis myggen skal utgjøre en helsefare på Kanariøyene, må det finnes mennesker på øygruppen som har en av de overførbare sykdommene.

Gulfebermyggens kjennetegn

Aedes aegypti ble første gang oppdaget på Kanariøyene i 2017, den gangen på Fuerteventura.

Myggen er 4 til 5 millimeter lang, og er svart og hvit med et mønster som ser ut som en lyre på bryststykkets ryggside. Den er mindre enn de vanlige myggene som finnes på Kanariøyene, og flyr lavt og lydløst.

Den stikker om dagen, ikke om natten, og stikkene gir sterk reaksjon med kraftig kløe.

Helsemyndigheten ber folk om å gi beskjed via e-post til vectors.scs@gobiernodecanarias.org hvis de oppdager myggarten, og sende foto hvis de kan.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!